Image
Hans Wallenstam och Thomas Östros, vicepresident för EIB.
Hans Wallenstam och Thomas Östros, vicepresident för EIB. Bild: Wallenstam

Wallenstam tecknar grönt låneavtal med EIB

Ekonomi/Finansiering Wallenstam har tecknat ett låneavtal om 2,5 miljarder kronor med Europeiska Investeringsbanken (EIB) för produktion av hållbara hyresrätter enligt bankens krav på "nearly-zero-energy buildings" i Sverige. EIB-finansieringen stöds av Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), grundstenen i Investeringsplanen för Europa.
Publicerad den 30 Januari 2020

På tisdagen startade projektet Väven med 116 hyresrätter, ett av projekten inom avtalet, och i samband med det görs en första utbetalning om 500 miljoner kronor. Under året planeras resten av lånet, som har en tillgänglighetsperiod på ett år, att tas ut i samband med finansiering av flera andra hållbara hyresrättsprojekt. EIB kommer att tillhandahålla en kreditfacilitet om totalt 2 500 Mkr, icke säkerställd och med en maximal genomsnittlig kapitalbindning om sju år.

En förutsättning för finansieringen är att projekten uppnår EIB:s krav för "nearly-zero-energy buildings". Syftet med finansieringen är även att stödja byggandet av hyresrätter och därigenom minska den nuvarande bostadsbristen i Sveriges största städer.

– Wallenstams verksamhet stämmer väl överens med det uppdrag som EIB har gällande att bidra till fler jobb och ökad tillväxt samt stödja klimatarbetet. Därför gläder det mig att EIB kan bidra till att öka utbudet av hållbara bostäder genom detta samarbete, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

Valdis Dombrovskis, verkställande vice ordförande i Europeiska kommissionen och ansvarig för EU:s prioritering; "En ekonomi för människor", säger:
– För att Europa ska kunna göra förflyttningen till en klimatneutral ekonomi finns ett stort behov av investeringar för att på allvar göra våra byggnader energieffektiva. Genom att använda EU:s budgetgaranti för att stödja detta projekt med Wallenstam i Sverige, sätter vi hållbarhet i centrum för hur vi investerar EU-skattebetalarnas pengar. Att projektet avser bostäder till överkomliga priser gör det dubbelt viktigt.

– EIB:s engagemang är en kvalitetsstämpel för vårt bolag, bland annat vår affärsidé med att utveckla nya energieffektiva bostäder, vi är mycket stolta över samarbetet, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam AB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Analytiker: SBB står inte och faller med Ilija Batljan

Bolag Arctic Securities analytiker Anna-Karin Hempel resonerar kring vad som sker i företaget, vad som är viktigt att titta på framöver och var osäkerheten är som störst. Hon ger också för Fastighetssverige ett konkret råd hur man ska göra med aktien.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY