Image

Wallenstam satsar vidare på vindkraft

MILJÖ Wallenstam ska reducera energi- och vattenanvändningen i hela fastighetsbeståndet med 15 procent fram till 2012. En viktig del i detta arbete är Wallenstams vindkraftsatsning där målet är att vara självförsörjande på förnyelsebar energi 2012.
Publicerad den 9 Oktober 2008

Wallenstams energibehov av värme, kyla och el uppgick under 2007 till 200 268 MWh. Ett minskat energibehov på 15 procent motsvarar det årliga el- och värmebehovet för cirka 1 000 villor. För att nå detta mål arbetar Wallenstam aktivt med energieffektivitet i såväl byggnation som förvaltning.

- Vi tar ett helhetsgrepp om hållbarhetsfrågorna och arbetar med allt ifrån egen vindkraftsel till resurseffektivt byggande och förvaltande. Individuell mätning av el, vatten och värme är standard i all vår nybyggnation sedan 2006, en energibesparande åtgärd som normalt sänker en byggnads energibehov med 20-25 procent per år, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.

I befintligt bestånd arbetar Wallenstam med energibesparande åtgärder genom att byta ut oljepannor mot värmepumpar och när det är möjligt ansluta solfångare, bygga om ventilation, installera vattensparprodukter och använda värmen från avloppet. Dessutom arbetar man med att se över och förbättra klimatskal genom att byta ut eller komplettera fönster eller dörrar.

Hyresgästerna kan även köpa vindkraftsproducerad el till ett konkurrenskraftigt pris.

- Vår satsning på förnyelsebar energi säkrar tillgången på klimatvänlig el för såväl Wallenstam som våra hyresgäster till ett pris som är lätt att förutse. Under perioden 2009-2010 beräknar vi att byggnationen av våra vindkraftverk i Jämtland är klar. Då kommer ytterligare nio verk tas i drift, säger Hans Wallenstam.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Spaden i tårtan när Park Central byggstartades

Bygg/Arkitektur Under torsdagen hölls byggstartsevent för det som ska bli den första byggnaden i Centralstaden Göteborg. Park Central, som blir cirka 40 000 kvadratmeter stort, kommer utöver kontor, service och handel innehålla en av Västlänkens stationsuppgångar. Fastighetssverige tog en pratstund på plats med de ansvariga på NCC och Jernhusen, som gemensamt utvecklar stations- och kontorsytorna.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige