Image

Wallenstam borrar på Avenyn

Energi/miljö Fastigheten Avenyn 29-35 i Göteborg kommer att bli helt koldioxidfri. Med hjälp av ett 40-tal hål som borras ner till 300 meters djup i berglagret hämtas geoenergi till en energicentral som i sin tur drivs av Wallenstams vindkraftsel. - Det är ett utmanande projekt men det ger samtidigt goda vinster för såväl miljön, våra hyresgäster som staden, säger Thomas Dahl, vice vd på Wallenstam.
Publicerad den 18 April 2013
Thomas Dahl. Bild: Wallenstam
Thomas Dahl. Wallenstam borrar till 300 meters djup i berglagret under Avenyn. Bild: Wallenstam
Wallenstam borrar till 300 meters djup i berglagret under Avenyn.

– Äntligen kan vi påbörja den utveckling av Avenyområdet som vi länge har arbetat för. Att borra för geoenergi och bygga en energicentral i ett så pass centralt läge är en utmaning. Samtidigt visar det också att ett aktivt miljöarbete kan bedrivas överallt, säger Thomas Dahl, vice vd för Wallenstam.

Energicentralen kommer att byggas i fastighetens källare och förse hela fastigheten med värme, varmvatten och kyla. Värmepumparna som värmer fastigheten drivs med Wallenstams egen vindkraftsel, vilket gör energianvändningen helt koldioxidfri.

Under sommaren klarar man att kyla fastigheten med det kalla vattnet som hämtas via borrhålen, det enda som krävs är el för pumpdrift, vilket medför minimal energiåtgång om man jämför med kylmaskiner som normalt annars krävs.

– Vi vill göra mer än bygga nya bostäder och bidra till en aktiv stadsutveckling. När vi utvecklar och bygger nytt gör vi det för framtiden. Vi är idag det enda fastighetsbolaget i Sverige som är självförsörjande på förnybar energi. Vår satsning i fastigheten på Avenyn gör dels energianvändningen där helt koldioxidfri, dels påverkas framtida driftkostnader positivt och blir lägre än dagens prisnivå på exempelvis fjärrvärme, säger Thomas Dahl.

Ny- och ombyggnationen mot Avenyn beräknas vara klara till julhandeln 2014 och lägenheterna mot Teatergatan inflyttningsklara under våren 2015. Samarbetspartners i bergvärmeprojektet är BRA Bygg, Energy Booster, Expertkyl, Partor och Styrud.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige