Image
Wallenberg Foundations och Balticgruppen bildar  ett gemensamt bolag.Konstnärligt Campus ingår i det nya bolaget.
Wallenberg Foundations och Balticgruppen bildar ett gemensamt bolag.Konstnärligt Campus ingår i det nya bolaget. Bild: Campus X.

Wallenberg investerar med Balticgruppen

Transaktioner Balticgruppen och Wallenberg Foundations AB bildar ett gemensamt bolag för ägande och utveckling av ett antal fastigheter i centrala Umeå, bland annat Konstnärligt Campus. Fastigheterna var innan affären helägda av Balticgruppen.
Publicerad den 6 Juli 2015

I affären går Balticgruppen AB in med färdigutvecklade fastigheter. Wallenberg Foundations AB som administrerar anslags-, stiftelse- och kapitalförvaltningsverksamheten för samtliga Wallenbergstiftelser förvärvar 50 procent av aktierna i det nybildade bolaget Campus X i Umeå AB. Resterande 50 procent ägs av Balticgruppen.

- Affären möjliggör för Balticgruppen att frigöra kapital för att fortsätta investera i Umeå, säger Balticgruppens grundare och huvudägare Krister Olsson. Det här ger oss möjlighet att fortsätta investera i Umeå och stadens utveckling. De senaste fem åren har vi investerat cirka 2,5 miljarder kronor i fastigheter samt ytterligare 300 miljoner kronor i små och medelstora företag i Umeå.

- För Wallenberg Foundations AB är detta en investering som ger en bra avkastning och är särskilt intressant då majoriteten av fastighetsbeståndet avser lokaler för forskning och utbildning vilket ligger i linje med Wallenbergstiftelsernas överordnade verksamhet fokuserad på forskning och utbildning, säger Hans Wibom, vice ordförande i Wallenberg Foundations AB.

Fastigheterna som ingår i det nybildade bolaget är Konstnärligt Campus, Språkskolan, studentbostäder på Tvistevägen i Umeå samt kvarteret Brage i centrala Umeå. De kommer även fortsättningsvis att förvaltas av Balticgruppen AB.

Leimdörfer var rådgivare åt Wallenberg Foundations.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Arkitekten som blev bostadsentreprenör

Bostäder Milad Barosen är arkitekten som blev bostadsentreprenör. Som vd och medgrundare till co-livingaktören Allihoop vill han bidra till en mer flexibel bostadsmarknad. För Fastighetssverige berättar han om frustrationen över den trasiga bostadspolitiken och hur hans bakgrund i Iran tagit honom dit han är idag.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY