Image

Vreta Kluster blir aktiebolag

Bolag Vreta Kluster i Linköping som på bara fem år blivit en etablerad mötesplats för de gröna näringarna, ombildas vid årsskiftet till ett aktiebolag ägt av Sankt Kors Fastigheter. Målet är att få in externa aktörer vilket ska öka möjligheterna att utveckla och stärka klusterverksamheten ytterligare.
Publicerad den 19 Oktober 2016
Vreta Kluster blir aktiebolag nästa år. Bild: Sankt Kors.
Vreta Kluster blir aktiebolag nästa år.

Från att de senaste åren ha varit en enhet inom Sankt Kors blir Vreta Kluster i och med bolagiseringen en tydligare aktör gentemot branschen. Det möjliggör även en bättre styrning av bolagets tjänster och ägande samt enklare hantering av projektbidrag och annan administration.

– Detta är ett sätt att stärka klusterverksamheten. Vi vill underlätta för externa ägare och finansiärer att komma in och därmed skapa bättre förutsättningar för tillväxt. Bolagiseringen ligger dessutom helt i linje med Linköpings strategi att ha självständiga bolag som inte finansieras av offentligheten, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors.

Vreta Kluster kommer fortsätta ha rollen som kompetens- och utvecklingscentrum för de gröna näringarna i regionen och vara en arena för möten, innovationsinitiativ och utvecklingsprojekt. Företagsparken består idag av ett 30-tal företag med 120 personer och det finns planer på ytterligare expansion. Helene Oscarsson, som sedan 2011 är verksamhetsledare i Vreta Kluster, blir vd för bolaget.

– Samtidigt som vi blir en tydligare aktör gentemot omvärlden med ett eget organisationsnummer, som underlättar vid till exempel samarbetsavtal, har vi en kraftfull och utvecklingsorienterad ägare i ryggen. Det ger oss ännu bättre förutsättningar att skapa nytta för företag och andra aktörer inom de gröna näringarna, säger Helene Oscarsson.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Johan Skoglund: "Bankerna är lite mer njugga nu"

Bolag JM har lämnat in sin delårsrapport för första kvartalet 2024 och det är en ganska belåten Johan Skoglund som möter pressen i sin allra sista presentation som vd och koncernchef för bolaget. För även om finansieringsbyxorna har krympt lite de senaste åren och intäkterna på riksnivå har minskat så går bolagets försäljning upp med 60 procent mot föregående års rapport. – Vi planerar att starta fler bostäder i år än vi gjorde 2023, säger den avgående vd:n och koncernchefen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige