Image

Vinnaren utsedd – så blir "Svampens" arvtagare

Bygg/Arkitektur Den internationella arkitekttävlingen för Örebros nya vattenreservoar gav hela 60 förslag från 7 länder. Nu är tävlingen avgjord. Vinnare, och Svampens arvtagare, är ”Lyra”, skulptur i skogsmark av Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur.
Publicerad den 5 Oktober 2016
Lyra. Bild: Ett Ark Arkitektur
Lyra.

Örebros vattentorn ”Svampen”, gestaltat av Sune Lindström, togs i bruk 1958. Sedan dess har Örebros befolkning vuxit snabbt och Svampens kapacitet räcker inte längre till. Örebro står för landets största befolkningsökning utanför de tre storstadsregionerna och idag bor här drygt 143 000 människor.

För att säkra stadens vattenförsörjning bygger Örebro kommun en ny vattenreservoar i Adolfsberg, på en höjd i korsningen Glomman/Södra vägen i Örebro. Bygget är planerat att starta under 2017 och den nya vattenreservoaren beräknas tas i bruk våren 2019.

– Den nya vattenreservoaren, som behövs för att förse vårt växande Örebro med vatten på ett tryggt och säkert sätt, kommer genom det vinnande förslaget att bli ett nytt spännande landmärke i Örebro, säger Charlotte Edberger Jangdin, ordförande i Tekniska nämnden, Örebro kommun.

Vårens internationella arkitekttävling genomfördes för att hitta Svampens arvtagare.
– Det har varit ett spännande juryarbete och krävande eftersom det var många förslag. Det handlar inte bara om hur byggnaden ska se ut utan också hur den ska skyddas och hur platsen omkring ska utformas. Det är kul att en vattenreservoar i Örebro har engagerat arkitekter från så många olika länder. Vi har fått tävlingsbidrag från bland annat Spanien, Österrike och Thailand, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige