Image

Vinnare till SABOs miljöpris utsedd

TÄVLING SABOs miljöpris går i år till Bostads AB Poseidon i Göteborg. Man vinner årets miljöpris för att ha tagit ett helhetsgrepp kring utemiljöfrågorna. Företaget har lyckats skapa attraktiva, trygga och kretsloppsanpassade utemiljöer i sina bostadsområden.
Publicerad den 4 September 2008

Poseidon är indelat i sju distrikt där 70 husvärdar och 30 miljövärdar arbetar nära de boende och tar hänsyn till hyresgästernas åsikter om den gemensamma boendemiljön. Grön miljö och hemkänsla är visionen i företagets utvecklingsarbete och arbetet tillsammans med hyresgästerna är viktigt för att uppnå målet.

Poseidon har skapat en attraktiv utemiljö bland annat genom ljussatta perennplanteringar där växterna avlöser varandra i blomning under hela växtperioden. Idag finns cirka 250 strategiskt placerade perennplanteringar i Poseidons områden. Den största perennplanteringen heter Värdens Park, ett vallfärdsmål för trädgårdsintresserade med 13 000 växter och 600 arter.

I sitt arbete med trygghetsaspekten har Poseidon satsat på trygghetsvandringar, ljussättning av gångvägar, p-platser och cykelstråk samt nedtagning av siktskymmande buskage. Företaget arbetar även aktivt för samverkan med stadsdelsförvaltningarna, polis, brottsförebyggande råd, skolor, föreningar och andra lokala aktörer.

- Jag tror att genom att skapa trivsel och engagemang i bostadsområdena, förebygger man många av samhällets problem i stort. Poseidon är ett verkligt bra föredöme för detta och hyresgäster som bor i Poseidons områden kan känna sig stolta, säger Therese Rydstedt på SABO, som sitter i miljöprisets jury.

Juryn vill särskilt värdera den utbildningssatsning som gjorts inom bolaget. Man har skapat en särskild tjänst, miljövärdar, medarbetare med särskilt ansvar för planeringen av bolagets utemiljöer. Miljövärdarna fungerar bland annat som rådgivare åt de boende när det gäller kompostering och miljöfarligt avfall. Poseidon anordnar dessutom gemensamma miljödagar och planteringsdagar, och vid större förändringar av utemiljön får hyresgästerna framföra sina åsikter och önskemål i olika arbetsgrupper.
 
Två hedersomnämnanden
Det ena av två hedersomnämnanden går till Bostads AB Mimer i Västerås för sitt nytänkande och inspirerande arbetssätt vad gäller utemiljön. Det andra går till Varbergs Bostads AB för sitt systematiska arbete för att skapa vackra utemiljöer, där kretslopp och trygghet är viktiga delar.

Juryn för SABOs miljöpris 2007 består av:
Rose-Marie Holmqvist, ordf. i juryn och ledamot i SABOs styrelse
Ewa Frisk, chef för boendeenheten på Hyresgästföreningen Riksförbundet
Agneta Persson, landskapsarkitekt LAR/MSA, koordinator, Movium, Centrum för stadens utemiljö vid SLU
Arne Danner, verksamhetsansvarig Lugna gatan (Fryshuset)
Fariba Daryani, civilingenjör (stadsplanerare

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige