Image

Vinnare och förlorare på bostadsmarknaden 2009-2014

Bostäder Fastighetsbyrån har undersökt prisutvecklingen på villor och bostadsrätter de senaste fem åren. De högsta prisökningarna återfinns i Norrbottens län, och de lägsta i Skåne län.
Publicerad den 24 September 2014

Boende i Norrbottens län är de största vinnarna med en uppgång på hela 198 procent på bostadsrätter och 42 procent på villor.

Sämst utveckling ser man på villor i Skåne län där priserna endast gått upp med två procent.

På kommunnivå är det invånarna i Piteå som haft störst värdeökning på sina bostadsrätter. Kiruna är den kommun där villorna stigit mest i värde.

För att få en bild av hur prisökningen på bostäder sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra kvadratmeterpriser på villor och bostadsrätter januari till juli 2009 jämfört med samma period 2014. Snittökningen i landet sedan 2009 är 46 procent på bostadsrätter och 15 procent på villor.

- Sett över de senaste fem åren så är prisökningarna påtagliga. Inget län har haft prisnedgångar varken på villor eller bostadsrätter. Och trenden att bostadsrätter stiger mer än villor förstärks än mer. Endast ett fåtal kommuner har haft prisnedgångar på lägenheter medan det är vanligare på villasidan, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

- Vi kan se uppgångar och nedgångar på både större och mindre orter. Självklart är det många faktorer, även lokalt på orten, som påverkar prisutvecklingen. Norrbottens län med framförallt Piteå och Gällivare, med relativt låga priser, sticker ut med de högsta procentuella prisökningarna. Samtidigt lyckas Stockholms län, med landets högsta priser, ändå ta sig in på topplistan på villasidan. Skåne län, med storstaden Malmö, har däremot lägst prisökning på både villor och bostadsrätter.


Vinnare på kommunnivå:
Villa:
Kiruna, + 78 %
Ludvika, + 66 %
Kramfors, + 65 %
Luleå, + 62 %
Gällivare, + 50 %

Bostadsrätt:
Piteå, + 249 %
Gällivare, + 196 %
Vadstena, + 196 %
Habo, + 193 %
Kiruna, + 189 %

Förlorare
Villa:
Markaryd, - 24 %
Nordmaling, - 22 %
Laxå, - 22 %
Grästorp, - 20 %
Dals-Ed, - 18 %

Bostadsrätt:
Åstorp, - 41 %
Värnamo, - 6 %
Helsingborg, - 1 %
Burlöv, 0 %
Bollnäs, + 4 %
Åstorp, - 41 %

Källa: Fastighetsbyrån

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige