Image
Hans Flink.
Hans Flink. Bild: Mäklarstatistik

Villapriserna upp två procent i juni

Bostäder Den senaste månaden ökade priserna på villor med två procent i riket som helhet medan bostadsrättspriserna var oförändrade. Prisutvecklingen på årsbasis är nu +2 procent på bostadsrätter och +5 procent på villor. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.
Publicerad den 8 Juli 2020

Prisutvecklingen för bostadsrätter gick åt olika håll i de tre storstadsområdena senaste månaden. Priserna i Stockholmsområdet minskade med en procent, ökade i Göteborgsområdet med en procent och var oförändrade i Malmöområdet. Årstakterna ligger mellan -1 procent och +4 procent. Priserna i centrala Stockholm och Stor-Göteborg har ökat mest med fyra procent de senaste tolv månaderna, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

I samtliga redovisade områden ökade villapriserna i juni. Riket som helhet ökade med två procent och storstadsområdena med en procent. Årstakten ligger nu på mellan +4 och +7 procent där det sistnämnda gäller Stor-Malmö. Medelpriset på en villa är nu 3,4 miljoner kronor i riket. Högsta priset finner vi i Stockholms län med 6,1 miljoner kronor medan flest villor säljs i Västra Götalands län, där medelpriset är 3,5 miljoner kronor, säger Hans Flink.

Den minskning i antal sålda bostadsrätter och villor som noterades i maj jämfört med förra året vändes i juni till en ökning. Jämfört med juni förra året ökade villor med tre procent medan antalet bostadsrätter ökade med 14 procent och nådde en rekordnivå med över 10 000 sålda.

– Summerar vi första halvåret kan vi, trots Corona-pandemin, konstatera att antalet sålda bostäder nådde rekordnivåer. Jämför vi årets första halvår med samma period förra året var antalet sålda bostadsrätter 57 700 (+3%), antalet sålda villor 28 200 (+2%) och antalet fritidshus 3 100 (+12%), avslutar Hans Flink.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Blankare tar position i storbolag

Bolag Under sommaren har flera blankare för första gången tagit position i ett av Stockholmsbörsens största fastighetsbolag. Sammanlagt är 2,69 procent av bolagets aktier blankade i nuläget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY