"Vi reducerar den finansiella risken"

Publicerad den 6 December 2017

Skicka till e-post

Bolag Klövern blir ny storägare i Tobin Properties genom en riktad nyemission om 150 miljoner kronor. Utöver det garanteras en företrädesemission av Klövern.

Erik Karlin. Bild: Tobin Properties
Erik Karlin.

Styrelsen i Tobin Properties har ingått avtal med Klövern om att föreslå att extra bolagsstämma den 8 januari 2018 beslutar om att emittera stamaktier motsvarande ett värde om cirka 202 miljoner kronor, genom en riktad kontantemission om cirka 150 miljoner kronor till Klövern samt en företrädesemission om cirka 52 miljoner kronor som till fullo är garanterad av Klövern.

Transaktionerna, som förutsätter att sedvanliga villkor uppfylls, stärker förutsättningarna för Tobin Properties att genomföra sin strategiska plan. Med anledning av Transaktionerna offentliggör Bolaget prognos avseende rörelseresultatet för räkenskapsåret 2017 och 2018 som bedöms uppgå till cirka 50 miljoner kronor för 2017 respektive cirka 250 miljoner kronor för 2018.

Sammanfattning av Transaktionerna

# Styrelsen har ingått avtal med Klövern om att föreslå att extra bolagsstämma den 8 januari 2018 beslutar om den riktade emissionen och Företrädesemissionen.

# Styrelsen avser att den 7 december 2017 offentliggöra kallelse till extra bolagsstämma den 8 januari 2018.

# Transaktionerna förutsätter ändring av bolagsordningens gränser för aktiekapitalet och antal aktier.

# Utspädningen för befintliga aktieägare uppgår genom den riktade emissionen till cirka 40 procent av antalet aktier och cirka 42 procent av antalet röster.

# För de befintliga aktieägare som avstår att delta i Företrädesemissionen och under antagande att företrädesemissionen fulltecknas uppgår utspädningen genom transaktionerna till sammanlagt cirka 47 procent av antalet aktier och cirka 49 procent av antalet röster.

# Klövern kommer inte att tilldelas teckningsrätter för att delta i företrädesemissionen, varför befintliga aktieägare kommer ges möjlighet att skydda sin ägarandel genom att delta i företrädesemissionen. Klövern har dock till fullo garanterat företrädesemissionen.

# Erik Karlin, vd och medgrundare i Tobin Properties, har meddelat sin avsikt att teckna sin andel i företrädesemissionen.

Efter den riktade emissionen kommer Klövern äga 7 500 000 stamaktier i Tobin Properties, motsvarande cirka 40 procent av antalet aktier och cirka 42 procent av antalet röster i bolaget. Efter transaktionernas fullbordande (under antagande att Företrädesemissionen blir fulltecknad) kommer Klövern att äga stamaktier i Tobin Properties, motsvarande cirka 35 procent av antalet aktier och cirka 36 procent av antalet röster. För det fall att Klövern fullgör sitt garantiåtagande för hela företrädesemissionen kommer Klövern att äga 10 092 383 stamaktier i bolaget, motsvarande cirka 47 procent av antalet aktier och cirka 49 procent av antalet röster. Oavsett utfall i företrädesemissionen kommer därigenom Klövern, enligt Takeover-reglerna för vissa handelsplattformar, vara skyldigt att offentliggöra ett budpliktsbud på bolaget inom fyra veckor därefter.

– Det finns många fördelar med denna affär med Klövern som vi ser som början på ett långsiktigt samarbete oss emellan. För Tobin Properties reduceras den finansiella risken samtidigt som vi i Klövern får en stark samarbetspartner som kommer att kunna bidra positivt till Tobins utveckling. Vi är övertygade om att denna affär är strategisk rätt både utifrån rådande marknadsförutsättningar och Tobin Properties långsiktiga tillväxtpotential, säger Tobin Properties vd Erik Karlin.


- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se


Relaterade artiklar

ÄmnenSkicka denna artikel till e-post
Skriv ut/PDF


Mer från Fastighetssverige

De har köpt mest bostäder 2017/2018

Transaktioner Turbulensen på den svenska bostadsmarknaden har varit en het potatis de senaste månaderna. I dag bjuder Fastighetssverige på en unik lista som visar vilka bolag som köpt mest bostäder under 2017/2018.

…Och här är de tio största bostadsaffärerna 2017/2018

Lista Endast affärer med en köpeskilling på mer än en miljard kronor får plats när Fastighetssverige listar de största bostadsaffärerna 2017/2018.


Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö
Christian Wictorin, försäljningschef på IP Only, kommer till Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö den 22 mars för att prata på temat Intelligenta lyktstolpar - nästa generations smartphones. Missa inte att Boka tidigt-rabatten stänger nu på fredag

Vision: Intelligenta lyktstolpar – nästa generations smartphones?

Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö Christian Wictorin är en av landets främsta experter på digitaliseringens påverkan på framtidens samhällsbyggnad och stadsutveckling.
Han menar att intelligenta lampor och lyktstolpar snart kan vara hjärnorna som styr omgivningen. Hur ser affären ut och vilka möjligheter finns för fastighetsägare? Missa inte hans inspirerande föredrag på Fastighetsmarknadsdagen Digitalisering Malmö den 22 mars!


Partnertext

Savills nya tjänst stärker hyresgästens position gentemot fastighetsägaren

Bolag Savills etablerar ett nytt affärsområde inom hyresgästrådgivning. Ambitionen är att bistå hyresgäster, såväl mindre som större bolag, i deras affärsrelationer med fastighetsägare. Som chef för det nya affärsområdet har Savills knutit till sig Anders Henningsson, en person med lång erfarenhet av liknande uppdrag på området.
Annons

Efter JO-anmälan – nu rivs sommarpärlan

Juridik Mer än tio års väntan är över. Nu står det klart att det klassiska landmärket får rivas. "Enda alternativet"


Riksbyggen köper Agenta

Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar sin redan omfattande verksamhet inom affärsområdet fastighetsförvaltning. Agenta Förvaltning, med säte i Östersund, förvaltar cirka 450 bostadsrättsföreningar varav cirka 95 procent av dessa finns i Stockholm.


Hon tar plats som chef för SFV

Karriär I dag tillträder Ingrid Eiken Holmgren sin tjänst som generaldirektör och chef för Statens fastighetsverk. Hon kommer närmast från befattningen som vd för Mäklarsamfundet.


Peab bygger äldreboende i Boden

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga Björknäs äldreboende i Boden. Beställare är Hemsö Norrbottenfastigheter KB och kontraktssumman uppgår till 198 miljoner kronor.


Öresundsporten köper i Helsingborg

Transaktioner Öresundsporten har köpt fastigheten Pukslagaren Västra 4 på Regementsvägen 5 i Helsingborg.


Lämnar Atrium Ljungberg för Bonnier Fastigheter

Bolag Bonnier Fastigheter stärker sin uthyrningsverksamhet genom att rekrytera Stina Kullman från Atrium Ljungberg.


Ny hyresgäst till Hufvudstaden i Fredstan

Uthyrning Under våren öppnar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Bakom satsningen står det svenska bolaget Nordic Exhibitions and Event.


Arkitema rekryterar från Tengbom

Bolag Arkitema Architects har rekryterat Marie Nordin som ny Job manager vid kontoret i Stockholm. Hon har närmast varit chef för Tengboms bostadsstudio och kommer nu leda arbetet vid Arkitema team Living.


Ny familjemottagning öppnar i Högdalen Centrum

Uthyrning Citycon har tecknat ett avtal med Enskede Årsta Vantörs stadsdelsförvaltning om en familjemottagning på 321 kvadratmeter i Högdalen Centrum.


Ramboll rekryterar arkitekt

Bolag Per Norberg har rekryterats till Ramboll och en tjänst som Senior Department Advisor. Han kommer närmast från Ågren.


Stockholms stadshus

De har sålt mest bostäder 2017/2018

Lista Den turbulenta bostadsmarknaden har dominerat branschen de senaste månaderna. I dag bjuder Fastighetssverige på en unik lista som visar vilka bolag som sålt mest bostäder under 2017/2018.


Lidjan: "Kommer att bli intressanta legala diskussioner"

Bolag Efter en skakig höst och vinter riktar Magnolia Bostads vd, Fredrik Lidjan, kritik mot bristande transparensen gällande markpriser.


"Vi vill vara en problemlösare åt bostadsutvecklarna"

Bolag Det skakar rejält på den svenska bostadsmarknaden, framför allt när det kommer till nyproduktion - vilket har öppnat upp möjligheter för opportunister att kliva in. Nu lanserar Nordic Property Investment en den första fonden som fokuserar på att dra vinning av en vikande marknad. För Fastighetssverige berättar vd:n Jesper Roslund om strategin, varför man inte vill klassas som enbart opportunistiska och när första förvärvet ska vara i hamn.


Brinova köper samhällsfastigheter i Karlskrona

Transaktioner Brinova köper fyra fastigheter i Karlskrona. Hyresgäst är bland annat Karlskrona kommun.


AL överträffar mål – och höjer utdelningen

Bolag Atrium Ljungberg redovisar ett starkt resultat för 2017 och överträffar samtliga finansiella mål.


SHH tar steget in i Linköping

Bostäder SHH Bostad har av Linköpings kommun tilldelats en markanvisning i Vikingstad, som är belägen cirka en mil utanför staden. Projektet är SHH:s första i Linköping.


Corem höjer utdelningen efter rekordresultat

Bolag Corem ökade sitt förvaltningsresultat med 32 procent under 2017 vilket ihop med fortsatt positiva värdeförändringar bidrog till ett mycket starkt resultat före skatt för bolaget.


NCC bygger innebandyarena i Västerås

Bygg/Arkitektur NCC bygger Västerås nya arena för innebandy i området Rocklunda. Här finns även möjlighet till evenemang med plats för upp till 2 000 åskådare. Ordern från Rocklunda Fastigheter är värd 105 miljoner kronor.