Image
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke. Bild: Bertil Strandell.

Veidekke sågar debatten om hyresrätter: "Saknar finansiell analys"

Bostäder I dag presenterar Veidekke en ny rapport om hyresrätt och finansiering. Man menar att tanken att ett minskat byggande av bostadsrätter per automatik kommer att leda till såväl ett ökat utbud som en ökad efterfrågan av hyresrätter helt enkelt inte stämmer.
Publicerad den 1 Juli 2019

I bostadsdebatten hävdas från politiker, myndigheter och fristående ekonomer att fler hyresbostäder är svaret på såväl bostadsbristen, hushållens skuldsättning som olika bostadssociala utmaningar. Inte minst är det många som förutsätter att ett minskat byggande av bostadsrätter per automatik kommer att leda till såväl ett ökat utbud som en ökad efterfrågan av hyresrätter.

En ny rapport från Veidekke som presenteras i Almedalen i dag visar att detta saknar faktamässigt stöd.

– Rapporten visar att politiker, myndigheter och exempelvis finanspolitiska rådet diskuterar hyresrättens villkor på en alldeles för förenklad nivå, menar Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och S-märkt bostadsdebattör.

Rapporten menar att:
# Debatten om fler hyresbostäder saknar finansiell analys. Även med fler hyresrätter består hushållens skuldsättning. Skulle byggandet av hyresrätter öka kraftigt stiger skuldsättningen i fastighetssektorn mer än vad bankerna med dagens kreditrestriktioner förmår bära.

# Färre bostadsrätter kommer inte att ge fler hyresrätter. Ökade krav på eget kapital och stora renoveringsbehov begränsar allmännyttans möjligheter att öka byggandet. Vill de bygga mer tvingas de också sälja i större omfattning. De företag som finansieras av pensionskapital vill i första hand köpa befintliga fastigheter med låga risker.

# Efterfrågan på dyra nyproducerade hyresrätter är mindre än vad politiker och myndigheter tror. Rapporten visar att kötiden till nya hyresrätter är mycket kort. Ökat byggande av hyresrätter skulle leda till tomma bostäder.

# Hyresbostäder är lika känsliga för stigande räntor som bostadsrätter och villor. Rapporten visar att om räntorna skulle stiga med två procent kommer hyrorna i nyproducerade projekt öka med cirka 40 procent. Krav på mer eget kapital ger samma effekt. Finansinspektionen, som uttryckt oro för stigande räntor på den ägda marknaden, har bortsett från motsvarande effekter på hyresmarknaden.

# En bred majoritet av befolkningen vill bo i bostadsrätt eller villa. Det gäller även bland de yngre. Rapporten visar också att hos sympatisörer till samtliga partier utom V skulle en majoritet av de som idag bor i hyresrätt föredra att flytta till bostadsrätt eller villa. De partier som förordar hyresrätter som lösningen på bostadskrisen är i otakt med sina väljare.

Rapporten har finansierats av Veidekke men har författats av Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, Stefan Attefall, rådgivare och före detta bostadsminister, Linda Jonsson, analytiker på Veidekke, Ted Lindqvist, fastighetsexpert och vd på analysföretaget Evidens, samt Jan Jörnmark, docent i ekonomisk-historia och specialiserad på bostadsmarknaden.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige