Image

Veidekke riktar kritik mot amorteringskravet

Juridik Veidekke har skickat in ett remissvar till Finansinspektionen med anledning införandet av ett amorteringskrav på bostadslån från och med den 1 augusti 2015. I remissvaret riktar Veidekke stark kritik mot förslaget och varnar för minskad bostadsefterfrågan.
Publicerad den 20 April 2015
Lennart Weiss Bild: Eddie Ekberg
Lennart Weiss

– Vi utgår från att Finansinspektionen drar tillbaka förslaget och prövar andra alternativ för att bygga upp hushållens eget kapital. Skulle de fortsätta på inslagen linje är det vår förhoppning att de istället utfärdar en allmän rekommendation till bankerna om att upprätta individuella amorteringsplaner för respektive hushåll, alternativt att man inför olika amorteringskrav för nyproducerade bostäder och bostäder som omsätts i beståndet samtidigt som bolånetaket tas bort, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke i Sverige.

Det oberoende analysföretaget Evidens har under vintern gjort en djupanalys av sambandet mellan bostadsbyggande och finansiering. Analysen visar att den svenska bolånesektorn är relativt stabil och värdet på tillgångarna ökar snabbare än skulderna. Det är framför allt de kapital- och resursstarka hushållen som lånar mest och de är synnerligen stryktåliga vid en konjunkturnedgång. Inte ens Fi:s årliga bolånerapport visar några tendenser på att nuvarande belåningsgrader hotar den finansiella stabiliteten.

– Det Sverige saknar, är en bostadspolitik som både stimulerar efterfrågan och ökar rörligheten. Bolånetaket slår hårt mot unga resurssvaga hushåll och sedan realisationsvinstskatten infördes har fler äldre valt att bo kvar i överdimensionerade bostäder eftersom det är för dyrt att flytta. Nu riskerar ett generellt amorteringskrav att bli spiken i kistan för de unga och det är högst troligt att förslaget kommer att påverka bostadsefterfrågan och därmed nyproduktionen negativt, säger Lennart Weiss.

Just nu utgör det relativt höga byggandet en väsentlig del av den ekonomiska tillväxten och ett minskat bostadsbyggande skulle få stora effekter på samhällsekonomin i stort – direkt genom en ekonomisk nedgång, indirekt genom negativa effekter både för bostads- och arbetsmarknaden.

– Finansinspektionens förslag kommer att slå mot den reala ekonomin och Fi måste på större allvar förstå att förslaget om amorteringskrav intervenerar i ett känsligt system med mycket komplicerade samband där ytterligare negativa åtgärder kan få mycket allvarliga konsekvenser, säger Lennart Weiss.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige