Image
Vasastan i Stockholm är landets dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på hela 92 809 kronor.
Vasastan i Stockholm är landets dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på hela 92 809 kronor. Bild: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Vasastan Sveriges dyraste stadsdel – Angered ökar mest

Bostäder Vasastan i Stockholm är landets dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på hela 92 809 kronor. Sett över den senaste femårsperioden står dock Göteborgsstadsdelen Angered för den största prisökningen med en uppgång på hela 161 procent. Det visar en ny kartläggning gjord av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Publicerad den 2 Januari 2019

– Höga priser, hårda kreditvillkor och förvarningar om höjd ränta får många svenskar att leta bostad utanför innerstadsområdena för att få fler kvadratmeter för pengarna. Framöver kommer detta driva prisökningar på platser med ganska stort avstånd till storstädernas cityområden, men som ändå har goda kommunikationsmöjligheter, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Sammanställningen visar att Vasastan i Stockholm är Sveriges dyraste stadsdel, med ett kvadratmeterpris på 92 809 kronor. När det gäller prisökning får man däremot söka sig till Göteborg för att hitta de största uppgångarna. I Angered-Bergsjön har kvadratmeterpriset nämligen ökat med hela 161 procent de senaste fem åren och ligger nu på 20 398 kronor. Tvåa och trea på listan är Norra Hisingen med en ökning på 109 procent och Kortedala med 90 procent.

I Malmö har stadsdelen Centrum det högsta priset med 24 856 kronor per kvadratmeter. Här har prisuppgången de senaste fem åren varit störst i Västra innerstaden med en uppgång på 56 procent. Även i Göteborg står Centrum för det högsta kvadratmeterpriset med 40 276 kronor. I Stockholm har kvadratmeterpriset ökat mest i Skärholmen-Brännkyrka med 57 procent.

– Bostadsbrist i kombination med en dåligt fungerande bostadsmarknad bidrar till de höga bostadspriserna. Flera studier visar att bostadsbristen också påverkar Sveriges sysselsättning och tillväxt negativt. För att förbättra bostadsmarknaden i hela landet krävs inte i första hand fler bostäder, utan snarare en högre rörlighet som leder till att vi utnyttjar det befintliga bostadsbeståndet mer effektivt, säger Marcus Svanberg.


Sveriges dyraste stadsdelar:

1. Vasastan (Stockholm) – 92 809 kr/kvm
2. Östermalm (Stockholm) – 91 599 kr/kvm
3. Kungsholmen (Stockholm) – 84 307 kr/kvm
4. Södermalm (Stockholm) – 82 042 kr/kvm
5. Essingeöarna (Stockholm) – 74 415 kr/kvm

Här har kvadratmeterpriserna ökat mest (fem år):
1. Angered-Bergsjön (Göteborg) – 161%
2. Norra Hisingen (Göteborg) – 109%
3. Kortedala-Nylöse (Göteborg) – 90%
4. Askim-Frölunda-Högsbo (Göteborg) – 60%
5. Västra Göteborg (Göteborg) – 60%

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Savills ser en fragmenterad fastighetsmarknad

Bolag Savills analyschef Peter Wiman beskriver för Fastighetssverige vad han tror om utsikterna för olika delar av fastighetsmarknaden. Bilden av detaljhandeln är för negativ enligt rådgivningsföretaget.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY