Image
Johanna Skogestig, vd för Vasakronan.
Johanna Skogestig, vd för Vasakronan. Bild: Gustav Kaiser

Vasakronan lånar två miljarder av EIB

Ekonomi/Finansiering Vasakronan har tecknat ett grönt energilåneavtal med Europeiska investeringsbanken om två miljarder kronor. Lånet är icke säkerställt och ger Vasakronan en flexibel finansiering med en löptid på upp till 10 år. Vasakronan har möjlighet att lyfta lånet under en treårsperiod i flera trancher. Lånefaciliteten stöder nyproduktion och ombyggnation av fem fastigheter, varav samtliga har en låg energiförbrukning och miljöpåverkan.
Publicerad den 24 Juni 2020

De fastigheter som ska byggas eller renoveras ligger i olika delar av Sverige, och målet är att kraftigt minska byggnadernas energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Samtliga byggnader kommer att vara miljöcertifierade enligt Leed Platinum, med bara ett projekt (Nöten) certifierat enligt Leed Gold, vilket bland annat innebär att alla fastigheter kommer att ha innovativa och effektiva lösningar gällande till exempel energiförsörjning.

– Uthyrningsgraden i projekten som EIB finansierar är redan nu över 80 procent och merparten av hyresgästerna kommer från offentlig sektor. Detta tillsammans med ett gediget klimatarbete ger stabilitet. Det premieras av marknaden, särskilt i oroliga tider, säger Johanna Skogestig, vd Vasakronan.

– Återhämtningen från den nuvarande krisen måste vara grön. I många delar av världen har nedstängningen av samhället erbjudit oss en tydlig illustration av hur en värld med låga koldioxidutsläpp skulle kunna te sig, och det måste vi göra verklighet av genom investeringar. EIB har gett stöd till många energieffektiviseringsprojekt och vi är glada att ännu en gång få stötta Vasakronan med detta viktiga steg mot energineutrala byggnader tillägger Thomas Östros, vice ordförande i Europeiska investeringsbanken.

Fastigheterna som finansieras av EIB-lånet:
• Celsius, 10 200 kvadratmeter nyproduktion fördelat på sju våningar i Uppsala Science Park. Klart för inflyttning 2020/2021. Största hyresgäst: Livsmedelsverket
• Nattugglan på Södermalm i Stockholm omfattar 15 000 kvadratmeter nyproduktion fördelat på sju våningsplan. Klart för inflyttning 2022. Största hyresgäst: Tyréns.
• Magasin X i Uppsala, en unik byggnad på många sätt och Sveriges största kontorshus med en stomme byggd helt i trä. Fastigheten uppförs i bästa läge vid Resecentrum i centrala Uppsala. 11 500 kvadratmeter fördelat på sju plan. Klart för inflyttning 2021. Största hyresgäster: Skatteverket, Ramboll.
• Nya Kronan i centrala Sundbyberg omfattar totalt 42 700 kvadratmeter fördelat på två nya byggnader och en befintlig som renoveras. Klart för inflyttning 2021. Största hyresgäst: Skatteverket.
• Nöten i Solna omfattar totalrenovering av fyra befintliga huskroppar som binds samman med en ny länkbyggnad. Projektet omfattar totalt 26 000 kvadratmeter fördelat på nio våningar. Klart för inflyttning 2020. Största hyresgäst: UHR, SCB.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige