Image
Bild: NCC

Vasakronan köper i Malmö för 1,2 miljarder

Transaktioner Vasakronan köper NCC:s del av gallerian Triangeln i Malmö, som NCC Property Development uppför. Köpeskillingen ligger på 1,2 miljarder kronor.
Publicerad den 21 December 2012
Vasakronan köper NCC:s del av Triangeln i Malmö för 1,2 miljarder kronor. Bild: NCC. Bild: NCC
Vasakronan köper NCC:s del av Triangeln i Malmö för 1,2 miljarder kronor. Bild: NCC.

Intill den befintliga gallerian Triangeln – som Vasakronan äger sedan tidigare – uppför NCC cirka 12 000 kvadratmeter galleria med cirka 400 garageplatser och 4 700 kvadratmeter kontorslokaler. Handelsdelen integreras nu med Vasakronans befintliga del och den nya handelsdestinationen kommer att omfatta totalt 33 000 kvadratmeter butik.
Triangeln blir därmed den största och modernaste gallerian i centrala Malmö.

- Öresund är en tillväxtregion med en stark befolkningsutveckling och köpkraften i regionen växer betydligt mer än riksgenomsnittet. Ett fortsatt inflöde av turister och pendlare innebär att förutsättningarna för en riktigt bra och centralt belägen handelsplats är goda. Förvärvet av Triangeln är den typ av investeringar vi söker, säger Fredrik Wierdenius, vd på Vasakronan.

Den ekonomiska uthyrningsgraden i den nya handelsdelen är idag 76 procent. Gallerians inriktning är mode med en mix av kända och nya varumärken som kompletteras av restauranger, caféer och en mängd olika servicetjänster. I kontorsdelen är 71 procent av lokalerna uthyrda till Sydsvenskan på ett långt kontrakt.

I den befintliga delen av Triangeln investerar Vasakronan cirka 440 miljoner i en om- och tillbyggnad. Ombyggnaden genomförs i etapper och beräknas vara klar i samband med att den nybyggda/förvärvade handelsdelen öppnar sommaren 2013. I Vasakronans befintliga del ingår också 10 000 kvadratmeter kontor, 500 garageplatser och ett hotell.

- Triangelns läge och koncept är unikt. Kontor, handel, hotell och ett stort serviceutbud gör platsen till ett nav för människor som bor och arbetar i Malmö. Citytunneln med de nya stationsuppgångarna har stärkt områdets attraktivitet ytterligare och vi bedömer att cirka tio miljoner människor kommer att passera genom Triangeln årligen, säger Fredrik Wirdenius.

Triangeln miljöklassas enligt Breeam och även som Green Building.

Tillträde sker den 17 december 2013.

Fakta:
# Affären omfattar tre fastigheter: Kaninen 30, Kaninen 32 och Innerstaden 1:149.

# Handelsdelen (Kaninen 30) uppförs i två plan och två garageplan. Kontorsdelen (Kaninen 32) uppförs i fyra plan. Innerstaden 1:149 innehåller garageramp och underjordiska utrymmen för godshantering.

# Den nya gallerian Triangeln kommer att innehålla totalt cirka 33 000 kvadratmeter handel och cirka 900 garageplatser.

# De två fastigheter i Triangeln som Vasakronan äger redan idag innehåller, förutom 21 700 kvadratmeter handel, kontorslokaler om 10 500 kvadratmeter, ett hotell om 17 500 kvadratmeter och 5 000 kvadratmeter bostäder. Därutöver finns en stor garageanläggning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige