Image

Vasakronan: Kontorshyrorna över 7 000 kronor

Bolag Vasakronan skriver i Q2-rapporten att man har tecknat flera hyreskontrakt i Stockholm på nivån över 7 000 kronor per kvadratmeter.
Publicerad den 22 Augusti 2016
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius.

De högre hyrorna ger större intäkter och stigande värden. Vasakronans fastighetsvärde är nu uppe i nästan 110 miljarder kronor, efter att värdena skrivits upp för 26:e kvartalet i rad.

Halvårssiffrorna:
# Hyresintäkterna ökade totalt till 3 058 mkr (3 003). I ett jämförbart bestånd var ökningen 1 procent.

# Uthyrningsgraden uppgick till 93,6 procent (92,5).

# Fastighetskostnaderna uppgick totalt till -882 (-908). I ett jämförbart bestånd var minskningen 2 procent.

# Driftnettot ökade totalt till 2 176 mkr (2 095). I ett jämförbart bestånd var ökningen 3 procent.

# Resultat före värdeförändringar och skatt uppgick till 1 578 mkr (1 469), en ökning med 7 procent. Ökningen förklaras av det högre driftnettot och ett förbättrat räntenetto.

# Värdeförändring på fastigheter uppgick till 6 186 mkr (5 079), vilket motsvarar en värdeökning på 6,0 procent (5,5). Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 109 132 mkr.

# Värdeförändring på finansiella instrument uppgick till -1 607 mkr (645).

# Resultat efter skatt uppgick till 4 949 mkr (5 637).

# Andelen miljöcertifierade fastigheter uppgick till 73 procent (45) vid periodens utgång.

I ett jämförbart bestånd ökade driftnettot med tre procent, förklarat av både högre hyresintäkter och lägre fastighetskostnader. Kostnadsminskningen förklaras främst av genomförda energieffektiviseringar som resulterat i en halvering av energianvändningen i beståndet under de senaste sex åren. I kombination med ett förbättrat räntenetto ökade resultat före värdeförändringar och skatt med 7 procent och uppgick till 1 578 mkr (1 469).

Värdet på fastighetsbeståndet ökade under det andra kvartalet med 4,1 procent, vilket innebär en total värdeökning under det första halvåret på 6,0 procent. Värdeökningen förklaras av både lägre direktavkastningskrav och högre marknadshyror, där det framför allt är i Stockholms innerstad och Göteborg som hyrorna har utvecklats positivt.

- Efterfrågan på kontorslokaler är större än utbudet i de centrala delarna av Stockholm och där har vi nu tecknat flera hyreskontrakt på nivån över 7 000 kronor per kvadratmeter. Den starka hyresmarknaden ger högre hyresintäkter, men också stigande fastighetsvärden. Fastighetsvärdena har nu stigit under hela 26 kvartal i rad, vilket är en rekordlång uppgångsperiod, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige