Image

Vasakronan först med gröna hyresavtal

MILJö Sveriges första gröna hyresavtal har tecknats med Logica i Nacka Strand. Från och med den 1 mars erbjuder Vasakronan gröna hyresavtal till alla sina kunder.
Publicerad den 19 Februari 2010

Det gröna hyresavtalet innebär ett åtagande från både hyresvärd och hyresgäst att vidta en mängd olika konkreta åtgärder. Det handlar om att minska energianvändningen, få en riktig avfallshantering och att göra rätt materialval samt ha större återvinningsgrad vid ombyggnader. Dessutom förbinder sig hyresgästen att bara använda grön el i sina lokaler.

- I många andra länder, som England och Australien blir gröna hyresavtal allt vanligare. Som branschledare i Sverige känner vi ett ansvar för att se till att det blir så även här. Vi hoppas att det ska bli en ny branschstandard och att alla hyresgäster, oavsett hyresvärd, får den här möjligheten, säger Fredrik Wirdenius, vd för Vasakronan.

Logica hyr lokaler av Vasakronan i Nacka Strand och är först ut att teckna det gröna avtalet.

- När vi fick frågan om vi ville teckna ett grönt avtal var det inget svårt beslut. Vi jobbar med miljöfrågor på bred front och certifierade oss enligt ISO 14001 förra året. Självklart omfattar miljöarbetet även våra lokaler. Vi har under lång tid haft en dialog med Vasakronan kring möjligheterna att minska vår miljöbelastning. Med det gröna hyresavtalet har vi nu tillsammans formaliserat vad vi ska göra inom det området för att nå konkreta resultat, säger Cecilia Pfannenstill, miljöchef på Logica.

Enligt Energimyndigheten står lokaler och bostäder för cirka 40 procent av energianvändningen i Sverige. En stor del är energi för uppvärmning av lokaler. De gröna hyresavtalen ger både hyresgästen och hyresvärden ett ekonomiskt incitament att spara energi. Något som inte funnits tidigare med traditionella bränsleklausuler.

Vasakronan är klimatneutralt och använder endast koldioxidneutral fjärrvärme respektive el från vatten-, vind- och biokraft.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige