Image
Bild: Vaskronan

Vasakronan bygger solcellspark i Uppsala

Teknik Anläggningen består av cirka 18 000 paneler med en total yta om cirka 30 000 kvadratmeter. Den årliga produktionen är beräknad till cirka 4.8 GWh och innebär att Vasakronan tillför ytterligare en andel förnyelsebar el till elnätet.
Publicerad den 12 Juni 2019
Ulf Näslund. Bild: Vasakronan
Ulf Näslund.

På Rapsgatan i Fyrislund i Uppsala äger Vasakronan ett markområde om totalt cirka 120 000 kvadratmeter. Mark som på sikt kan komma att utvecklas men som i dagsläget är oexploaterad. Nu har Vasakronan fattat beslut om att anlägga en solcellspark i området. Med parken fördubblar Vasakronan bolagets egen solelproduktion i ett slag och tillför samtidigt förnyelsebar el till elnätet.

- Att anlägga en solcellspark i det här området är en bra alternativanvändning av mark som Vasakronan äger men inte har exploaterat. Det ligger helt i linje med vår vision om den goda staden och bolagets ambitiösa miljömål, säger Ulf Näslund, teknikutvecklingschef Vasakronan.

Parken kommer att omfatta 30 000 kvadratmeter kristallina solceller, motsvarande 18 000 paneler, och har en beräknad livslängd på 30 år.

- Vi ser olika möjligheter med det här. Vi tittar dels på hur vi själva skulle kunna tillgodogöra oss elen men vi för även en dialog med olika tänkbara köpare. Elnätet i Uppsala klarar att ta emot elen och efterfrågan på förnyelsebar el är stor, säger Ulf Näslund.

Under hösten 2019 görs en del förberedande arbeten och under våren 2020 beräknas anläggningen tas i drift.

- Varken anläggningen eller staketet är bygglovspliktigt. Däremot ansöker vi om bygglov för att uppföra två mindre transformatorstationer och ett litet förråd på platsen. Tillsammans med Uppsala kommun jobbar vi nu för att få de sista bitarna på plats, säger Ulf Näslund.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige