Image

Var sjunde fastighet energideklarerad

JURIDIK Bara 14 procent av de fastigheter som enligt lag ska energideklareras hade vid årsskiftet fått sin energideklaration. Allmännyttiga Poseidon i Göteborg är ett av de större bolag som har energideklarerat hela beståndet. - Som stor fastighetsägare har vi en viktig uppgift att effektivisera energianvändningen för att förbättra miljön och minska vår klimatpåverkan. Energideklarationerna blir ett centralt verktyg i vårt fortsatta arbete, säger Mattias Westher, energistrateg på Poseidon.
Publicerad den 12 Januari 2009

Färre än 50 000 fastigheter hade energideklarerats vid årsskiftet. Runt 350 000 fastigheter skulle enligt lag ha deklarerats.

Enligt lagen om energideklaration som trädde i kraft i den 1 oktober 2006, ska samtliga specialbyggnader och flerbostadshus ha deklarerats senast den 31 december 2008. Övriga byggnader, till exempel villor, ska börja deklareras den 1 januari 2009.

- Deklarationerna visar att energianvändningen av fastighetsel och fjärrvärme i ett Poseidon-hus ligger på i genomsnitt 153 kWh/m2 , vilket är förhållandevis lågt. Med deklarationerna som grund planerar vi nu arbetet med att fortsätta minska användningen, både när det gäller el och fjärrvärme. Vi kommer bland annat att lägga stort fokus på att ge våra hyresgäster möjlighet att påverka sin kostnad för uppvärmning av varmvatten, säger Mattias Westher.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige