Image
Bostadspriserna steg brett i maj.
Bostadspriserna steg brett i maj. Bild: Istock

Valueguard: Uppgång på bostadsmarknaden i maj

Bostäder De svenska bostadspriserna steg med 2,2 procent i maj, enligt Valueguard.
Publicerad den 17 Juni 2020

I maj går prisindex för privatägda bostäder i Sverige, HOXSWE, upp med 2,2 procent. Bostadsrättsindex ökar med 1,0 procent och villaindex med 3,0 procent.

Såväl bostadsrättsindex som villaindex stiger i samtliga tre storstäder. I Stockholm är uppgången 0,9 respektive 2,2 procent, i Göteborg är den 0,7 respektive 2,1 procent och i Malmö är ökningen 1,8 respektive 3,5 procent. Justerat för säsongseffekter ökar HOXSWE med 2,3 procent medan bostadsrättsindex för riket stiger med 1,4 och villaindex med 2,7 procent.

Valueguard har även undersökt prisutvecklingen på bostadsrätter under första halvan av juni i Stockholm och Göteborg. De stiger i båda rikets största städer, med 1,0 procent i Stockholm och 0,8 procent i Göteborg.

Antalet försäljningar i riket under maj ligger ungefär 15 procent lägre än i fjol. I Stockholm ligger antalet försäljningar än lägre, med mellan 25 och 30 procent färre försäljningar än i maj i fjol för både bostadsrätter och villor. Jämfört med 2018 är antalet försäljningar i riket i princip oförändrat.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige