Image
Väla Gård.
Väla Gård. Bild: Skanska

Väla Gård får solenergipris

Energi/miljö Skanskas egenutvecklade kontor på Väla Gård utanför Helsingborg har vunnit Solenergipriset 2013 för årets anläggning avseende 2012. Priset delas ut av branschföreningen Svensk Solenergi för att premiera byggprojekt som använder solvärme och solenergi på ett tekniskt och ekonomiskt bra sätt.
Publicerad den 30 April 2013
Väla Gård. Bild: Skanska
Väla Gård.

Juryns motivering:
”Tekniskt och estetiskt väl utförda byggnader som på ett förtjänstfullt sätt visar möjligheterna att kombinera låg energianvändning med byggnadsintegrerad solel i nya byggnader.”

– Det gör mig mycket stolt att Väla Gård får Solenergipriset 2013. Jag gläds å projektets vägnar. Deras ansträngningar har verkligen burit frukt. I Väla Gård har Skanska visat att framtiden redan är här. Kontoret är vår första plusenergibyggnad och projektet har tidigare uppmärksammats som Europas grönaste byggnad enligt det internationella miljöcertifieringssystemet Leed. Priset ger oss definitivt energi att fortsätta vårt arbete med att leverera framtidens gröna lösningar till våra kunder, säger Johan Gerklev, miljöchef, Skanska Sverige.

Skanskas kontor på Väla Gård är byggt på grönast tänkbara sätt och har byggts som ett lågenergihus som dessutom producerar sin egen energi. Solceller på taket förser huset med el och delar av taket är täckt med sedumväxter. Byggnaden är certifierad enligt Leed, högsta nivån Platina och med högst poängresultat i Europa. Leed är ett världsomspännande miljöklassificeringssystem för byggnader.

– Tiden är numera mogen för gröna investeringar även ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi kommer göra vad vi kan för att sprida detta budskap till våra kunder och hoppas att det kan leda till ännu fler mörkgröna projekt. Denna byggnad markerar startskottet inte bara i Väla Gårds fortsatta gröna utveckling utan även i Skanskas fortsatta resa mot Deep Green, säger Johan Gerklev.

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige