Image

Vågen blir ny simhall i Linköping

Bygg/Arkitektur Bidraget Vågen ritat av 3XN Arkitekter med SLA, WSP, Hifab, Teknologisk Institut vinner arkitekttävlingen för Linköpings nya simhall. Vågens arkitektur representerar ett konsekvent formspråk som berör på både långt håll och nära, anser tävlingsjuryn.
Publicerad den 8 Februari 2017

Det är 3XN Arkitekter med SLA, WSP, Hifab, Teknologisk Institut som är vinnare av arkitekttävlingen för Linköpings nya bad- sim- och mötesplats på Folkungavallen. Deras bidrag Vågen genomsyras av idén om simhallen som Linköpings nya mötesplats för alla. Förslaget erbjuder en rik variation av platser för möten mellan människor och skapar intressanta möten mellan byggnad och omgivande stadsrum och park, samt kopplar interiör och exteriör.

– Det vinnande förslaget kommer bli en fantastisk mötesplats för alla Linköpingsbor. Förslaget tar sig an utmaningen att skapa en simhall för lek, motion och idrott likväl som en mötesplats som utvecklar utomhusbadet och den nya del av innerstaden som Folkungavallen kommer bli, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd och ordförande i tävlingsjuryn.

Tävlingsuppgiften har varit att formge en karaktärsbyggnad som med uttrycksfull och berörande arkitektur anger tonen för utvecklingen av stadsdelen Folkungavallen. Byggnaden ska förutom simhall även innehålla kontor och restauranger.

– Det vinnande förslaget ger oss den karaktärsbyggnad med en berörande arkitektur som vi efterfrågat i tävlingen. Förslaget samspelar mycket bra med den planerade gatustrukturen på Folkungavallen och torget har getts en fin inramning. Kontorsdelen och restaurangen ingår också på ett välfungerande sätt i kompositionen. Tävlingsförslaget visar en vacker och generös parksida och formgivning av Tinnerbäcken har de bästa förutsättningarna att bli bra, säger stadsarkitekt Johanna Wiklander.

Tävlingsjuryn har bestått av politiker från Linköpings kommun, Lejonfastigheter, stadsarkitekten och ytterligare två arkitekter från Sveriges arkitekter. Urvalsprocessen har skett i flera steg där tävlingsjuryn bedömt utifrån ställda krav i tävlingsprogrammet

– Det är mycket tillfredsställande att tävlingsjuryn nu har enats om ett vinnande arkitektbidrag. Lejonfastigheter som byggherre kommer nu tillsammans med vinnande arkitektkontor och i nära samverkan med NCC att sätta igång planerna för den nya simhallen. Första steget är att ta fram en projektkalkyl, säger Christian Dahlén, projektchef på Lejonfastigheter.

Under hösten 2017 beräknas byggspadarna sättas i marken och byggprojektet ska vara klart för det allra första simtaget under 2021.

– Jag är glad att vi nu kan presentera den nya simhallen. Den är en viktig del i utvecklingen av Folkungavallen och hela innerstaden. Simhallen kommer stärka Linköpings identitet och blir ett nytt och spännande landmärke i Linköping, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige