Image
Catena investerar i Landvetter.
Catena investerar i Landvetter. Bild: Catena

Utveckling av Logistikposition Landvetter kan påbörjas

Bygg/Arkitektur Den detaljplan som antogs av Härryda kommun under november har nu vunnit laga kraft. Det innebär att Catenas markförvärv i området kring flygplatsen kommer att verkställas och att utvecklingen av Logistikposition Landvetter kan komma igång.
Publicerad den 21 December 2021

Catena tecknade 2019 ett markanvisningsavtal med Härryda kommun avseende fastigheten Dansered 1:64 som ligger i anslutning till Landvetter flygplats utmed väg 40. I samband med lagakraftvunnen detaljplan har kommunfullmäktige i Härryda kommun beslutat om markaffär med Catena. Den totala markytan omfattar 210 000 kvadratmeter och köpeskillingen är 189 miljoner kronor. Genom förvärvet möjliggörs byggnation av logistikanläggningar med en uppskattad uthyrningsbar yta om 95 000 kvadratmeter till en investering om cirka 800 miljoner kronor på sikt.

Ambitionen är att uppföra högprofilerade logistikanläggningar med höga krav på arkitektur och hållbarhet. Bland annat ska anläggningarna som Catena uppför på platsen certifieras enligt Breeam Very Good och en rad olika insatser planeras för den biologiska mångfalden i området.

Catena bedömer att området kring Landvettermotet har potential att bli ett av landets främsta logistiknav. Läget är optimalt för omlastning av gods och varor som dels försörjer Göteborgsregionen, dels övriga Norden med nära access till motorvägar, hamn och flygplats.

– Vi känner av en stor efterfrågan i regionen, här möts viktiga transportleder och det finns tillgång till unik kompetens inom logistik och transport. Med genomtänkt utveckling och förvaltning av de nya byggnaderna kan vi bidra till ett långsiktigt mer hållbart logistiskt nätverk som matchar de behov som kommer med förändrade handels- och konsumtionsmönster och som uppfyller kraven för moderna och attraktiva arbetsplatser, säger Jonas Arvidsson som är regionchef Göteborg på Catena.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige