Image
Utopia får unik markanvisning i Örebro.
Utopia får unik markanvisning i Örebro. Bild: Ulf Berglund

Utopia Arkitekter får makten i Örebro

Bygg/Arkitektur Örebro kommun har valt Utopia Arkitekter som samarbetspartner i projektet ”Vi ger arkitekten makten”. Projektet innebär att kommunen markanvisar en centralt belägen tomt som medger kontor och hotell till ett arkitektkontor istället för en byggherre. Utopia Arkitekter valdes ut bland sammanlagt 13 arkitektkontor.
Publicerad den 9 Mars 2017

I arbetsgruppen på Utopia Arkitekter ingår även Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och under de senaste åren verksam i rollen som ansvarig för flytten av Kiruna.

Kommunens motivering till valet av Utopia Arkitekter lyder:

”Utopia Arkitekter valdes för deras personliga och lekfulla arkitektur och deras stora intresse för genomförandefrågor och stadsbyggande.”

– Det här är en fantastisk seger som ger en unik möjlighet för oss som kontor att tillsammans med både kommunen och samarbetspartners testa idéer som vi gått och burit på genom åren, men också att söka helt nya vägar, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Från Utopia vill man ge en särskild eloge till Örebro kommun för deras vilja och mod att tänka i nya banor när det gäller roller och ansvar i stadsbyggnadsarbetet.

– Det finns inom stadsutveckling och arkitektur alldeles för många cementerade sanningar om hur saker kan, bör och får göras. Sanningar som sällan ger de goda resultat man från kommunernas sida säger sig eftersträva. Örebro kommuns initiativ är välkommet och efterlängtat i branschen, det visar inte minst det stora antalet intresseanmälningar, varav en stor andel kommer från landets ledande arkitektkontor.
Utopia Arkitekter har sedan starten jobba med en stenhård övertygelse om att hög arkitektonisk kvalitet skapar stora värden som går långt bortom den enskilda byggnaden och kortsiktig ekonomisk avkastning för en byggherre. Ett enskilt hus kan skapa positiva effekter för ett helt område och emellanåt en hel stad.

– Nu drar vi igång det här äventyret som vi är helt övertygade om att det kommer att bli enormt krävande men också något av det mest spännande vi gjort hittills. Hela kontoret kokar över av entusiasm och otålighet för att få komma igång. Vi tänker också att dela med oss av alla lärdomar i både med- och motgång under projektet för att det här ska komma så många som möjligt till nytta.

De övriga kontoren som deltog med intresseanmälningar var: Arkitektbyrån Design, Fojab arkitekter, Kjellgren Kaminsky Architecture, Marge, Semrén+Månsson, Studio Stockholm, Sweco, Synk Arkitektur, Tengbom, Urban Design, Wingårdhs och White.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY