Image
Fyrisskolan i Uppsala.
Fyrisskolan i Uppsala. Bild: Björn Carlsson, Uppsala kommun

Uppsala Skolfastigheter tillämpade undantag felaktigt

Bolag Uppsala kommuns skolfastighetsbolag krävs på 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift. Enligt Konkurrensverket har Uppsala Kommun Skolfastigheter AB direktupphandlat it-tjänster på ett otillåtet sätt. Förvaltningsrätten i Uppsala ska nu avgöra frågan.
Publicerad den 31 Maj 2019

Konkurrensverket menar i sin ansökan till domstolen att Uppsalas kommunala skolfastighetsbolag, efter ett meddelande om så kallad frivillig förhandsinsyn, har ingått ett avtal om inköp av it-tjänster trots att bolaget saknade den möjligheten enligt upphandlingsreglerna. I stället skulle en ny upphandling med föregående annonsering ha gjorts. Eftersom någon annonsering inte skedde var köpet var en otillåten direktupphandling.
– Undantag ska tillämpas restriktivt och det gäller för upphandlande myndigheter att inte avstå från annonsering utan att noggrant bedöma omständigheterna i det enskilda inköpet, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.
– Med konkurrensutsättning och annonsering kan fler leverantörer lämna in anbud. Då ökar möjligheterna till att det är det bästa avtalet till bästa pris som träffas. Ytterst är det kommunens skattebetalare som tjänar på att reglerna följs.

Information om den otillåtna direktupphandlingen kom fram genom Konkurrensverkets omvärldsbevakning. Kontraktsvärdet av den otillåtna direktupphandlingen av it-tjänster uppgår till 2,1 miljoner kronor.

Konkurrensverket har nu beslutat att ta ärendet vidare till Förvaltningsrätten i Uppsala med kravet att Uppsala Kommun Skolfastigheter döms att betala 150 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige