Image

Uppsala antar översiktsplan för att öka med 135 000 invånare

Sverige Översiktsplanen, som ger en ram för hur kommunen ska växa har antagits vid kommunfullmäktiges sammanträde. Planen möjliggör att Uppsala kommun år 2050 kan ha 350 000 invånare – 135 000 fler än i dag.
Publicerad den 13 December 2016
Uppsala kommunfullmäktige har antagit den nya översiktsplanen. Bild: Uppsala kommun
Uppsala kommunfullmäktige har antagit den nya översiktsplanen.

I planen underlättas bygglovshanteringen i vissa avseenden, till exempel vad gäller möjligheten att bygga bostäder på landsbygden, jämfört med tidigare översiktsplan.

Översiktsplanen är kommunens samlade strategi för hur mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras. Den pekar ut en riktning för hur kommunen ska utvecklas på lång sikt och vägleder också beslut här och nu.

Befolkning och arbetsplatser förväntas öka i snabbare takt än tidigare. För att möta de behov som uppstår om kommunen har 135 000 fler invånare behövs 3 000 nya bostäder per år, och 2 000 nya arbetstillfällen årligen. Det innebär att det behövs upp till 70 000 fler arbetsplatser år 2050, och ställer stora krav på att kommunen är attraktiv för företag att etablera sig och expandera i.

– Redan idag är Uppsala en stor tillväxtkommun, många vill bo, leva och arbeta här. Det ger oss fantastiska möjligheter och det är en spännande utmaning att möta alla förväntningar och behov, säger Erik Pelling (S), ordförande i Plan- och byggnadsnämnden.

Översiktsplanen innebär att bostäder, verksamheter och service koncentreras i noder och vissa stråk. De flesta nya bostäderna och arbetsplatserna förväntas i staden och i kommunens prioriterade tätorter. Många ska ha nära till det man behöver i vardagen och till en stor arbetsmarknad. Samtidigt värnas grönområden och vatten.

– Landsbygden, tätorterna och staden ska kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar och behöver kopplas samman med stråk för snabb kollektivtrafik. En tydlig översiktplan som denna är ett nödvändigt stöd i den processen, säger Erik Pelling.

Översiktsplanen ska vara en ram och ett stöd inte bara för Uppsala kommun när beslut ska fattas om bostäder, arbetsplatser och infrastruktur, utan även för andra myndigheter och till exempel byggföretag.

– Den nya översiktplanen ska stärka förutsättningarna för boende och företagande på landsbygden och är i flera delar tydligare och mer tillåtande än den tidigare. Lättnader har genomförts nära staden för att göra det möjligt att bygga i mindre känsliga lägen och utveckla landsbygdsnäringar.

Det är ett lagstadgat krav att en kommun ska ha en översiktsplan och den nu antagna planen ska revideras återkommande.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige