Image

Unik satsning på 3D-bildningar i Nya Hovås

Bostäder HSB och Next Step Group genomför en av Sveriges första 3D-bildningar vid nyproduktion av bostäder. Ett ovanligt och smart grepp – så beskriver de båda byggherrarna sitt samarbete i nybildade brf Boulevarden i Hovås, utanför Göteborg.
Publicerad den 3 Juni 2015
HSB och Next Step Group genomför en av Sveriges första 3D-bildningar vid nyproduktion av bostäder. Bild: HSB
HSB och Next Step Group genomför en av Sveriges första 3D-bildningar vid nyproduktion av bostäder.

Här skiljer man nu helt på ägandet av de fyra lokalerna i bottenvåningen och de 70 lägenheterna i huset.

Allt fler bostadsrättsföreningar vittnar om svårigheter med att förvalta och få bra snurr på de lokaler man har till uthyrning. Samtidigt som uthyrningen ofta tynger föreningen ekonomiskt finns inte heller någon som tar ett helhetsgrepp på utbudet av varor och tjänster i området.

– Att ta in en professionell förvaltare som äger och hyr ut affärslokalerna gagnar inte bara bostadsrättsföreningen utan även området i stort, säger Helene Eriksson, markutvecklare på HSB.

Next Step Group, som äger och förvaltar renodlade kommersiella fastigheter i området, kommer att äga butiksdelarna i bottenvåningen av bostadshuset.

– För oss är fördelen att vi kan se till att det blir en samlad och bra mix för både boende och affärsidkare, säger Joakim Garfvé på Next Step Group. Vi väljer de butiker som etablerar sig här med omsorg, och vill ha små, personliga butiker som förstärker områdets position som ett alternativ till stora köpcentrum. Konceptet kallar vi för ”Small Shops”.

Möjligheten att genomföra så kallad 3D fastighetsbildning har funnits i dryga 10 år, men inte fått något större genomslag vid bostadsbyggnation i Sverige. 3D fastighetsbildning innebär, till skillnad från traditionell fastighetsbildning, att man skapar en sluten volym genom att fastställa 3D-fastighetens gränser både horisontellt och vertikalt.

– 3D fastighetsbildning är helt rätt väg att ta om man vill skapa levande blandstäder. Bostadsrättsföreningarna fokuserar på det som de är bäst på, vilket är just bostäder. De näringsidkare som etablerar sig i huset får fördelen av en proffsig och rationell förvaltning, säger Helene Eriksson. Vad vi vet är Nya Hovås det första exemplet i Göteborg där man skiljer ägandet av butikerna i bottenplan från bostadsrättsföreningen i övriga huset. Gott samarbete och förtroende mellan byggherrarna och bra hantering från lantmäteriet har banat väg för 3D-bildningen, enligt Helene Eriksson och Joakim Garfvé.

Ett småskaligt utbud med en personlig avsändare är idén bakom handelskonceptet Small Shops i Nya Hovås. Tanken och känslan bygger mycket på hur butikerna upplevdes förr i tiden. Butiksytorna blir mellan 100–200 kvadratmeter och blir ett komplement till dagens köpcentrum med volymhandel i fokus. Huvudgatan Billdalsvägen binder samman området?med handel i fastigheternas bottenplan och bostäder ovanpå.

Nya Hovås ska erbjuda det människor behöver i form av daglig service och unika sällanköpsbutiker. Det lite oväntade blandas med det nya konceptet för ett personligt utbud.

– Butikskonceptet Small Shops ska ge en känsla av 'Linnégatan på landet' och därför handplockas respektive näringsidkare så att mixen blir attraktiv, säger Joakim Garfvé.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige