Image

Underjordisk sjö ska kyla ner galleria

MILJÖ En underjordisk sjö ska kyla ner IN gallerian i Sundsvall. Norrvidden räknar med att spara in runt 750 000 kronor per år genom det miljövänliga alternativet. – Det känns fantastiskt att vi hittat den här typen av naturresurser mitt i stan, säger Peter Andersson, vd för Norrvidden.
Publicerad den 5 Maj 2008

I samband med utvecklingen av IN Gallerian beslutades också att gallerian skulle bli något alldeles extra ur energiförsörjnings- och miljöpåverkanssynpunkt. På ett tidigt stadium dimensionerades byggnaden och försörjningssystemen för låg energianvändning.

Tack vare en stor värmepump kan återvinns i dag värme från människor, belysning, kyl och frysdiskar för att sedan täcka eventuella värmebehov.

Efter ett beslut i miljödomstolen där Norrvidden fick tillstånd att använda Sundsvallsåsen - som är en så kallad akvifer, en underjordisk sjö med stillastående vatten och grusmassor - för att kyla gallerian.

Men det var ingen självklarhet att miljödomstolen skulle säga ja. Bland annat har myndigheterna krävt garantier för att inte anläggningen ska röra upp markföroreningar eller påverka byggnader i området.

Norrvidden räknar med att spara 750 000 kronor eller energi motsvarande 150 villor per år.

Trots att provborrningarna och miljöprövningen kostat miljontals kronor är investeringen – tack vare godkännandet från miljödomstolen – en lönsam affär för Norrvidden.

– Vi kan räkna hem investeringen från dag ett, framför allt eftersom Sundsvall har så höga fjärrvärmekostnader, säger Peter Andersson till Dagbladet.

Turning torso i Malmö är ett exempel på en fastighet som värms upp på samma sätt. I norra Sverige är anläggningen unik.

Norrviddens klartecken från miljödomstolen öppnar upp för fler liknande anläggningar. Bolaget överväger att införa systemet i fler fastigheter.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige