Image
Konkurserna ökade under 2018 enligt UC.
Konkurserna ökade under 2018 enligt UC. Bild: UC

UC: Fler konkurser och oseriösa företag

Sverige Konkursåret 2018 summeras med ökat antal konkurser i samtliga branscher. Jämfört med 2017 ökar antalet företagskonkurser med 13 procent under 2018, enligt UC.
Publicerad den 2 Januari 2019

Färsk statistik från UC visar att den negativa konkursutvecklingen för svenskt företagande håller i sig. Trots UC:s rapporter om att det startas fler företag så har andelen bolag som gått i konkurs ökat konsekvent. Över helåret ökar byggbranschen med elva procent, hotell- och restaurangbranschen ökar med 20 procent och detaljhandeln med en procent. I december månad ökar det totala antalet företagskonkurser i Sverige med två procent jämfört med samma månad föregående år.

– Över helåret ökar antal konkurser. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalningsanmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

De senaste två åren ser UC att andelen oseriösa företag ökar kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher. Förutom vanliga anledningar till konkurs som likviditetsbrist eller hårdnande konkurrens får vi numera vänja oss vid att oseriösa och bedrägliga företag är en vanlig orsak till konkurs, säger Richard Damberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige