Image

Tyskt arkitekturpris till Malmö

Arkitektur Svensk-dansk-tyska Hauschild + Siegel, med säte i Malmö, tog hem BDA Hamburg Architektur Preis 2012 i konkurrens med 86 byggprojekt.
Publicerad den 22 November 2012
Neue Hamburger Terrasen. Bilder: Hauschild + Siegel. Bild: Hauschild Siegel
Neue Hamburger Terrasen. Bilder: Hauschild + Siegel. Bild: Hauschild Siegel
Bild: Hauschild Siegel

Hauschild + Siegel vann för projektet Neue Hamburger Terrasen i Wilhelmsburg, ett segregerat och slitet bostadsområde på en kanalö i Elbe. Prisutdelningen äger rum i Hamburg i kväll i samband med GET Nord.

Ansvariga arkitekter för ”Neue Hamburger Terrasen” är Axel Hauschild och Cord Siegel.
Ramarna för projektet har varit ett bostadshus med åtta olika typer av hyreslägenheter, från lägenheter för enpersonshushåll upp till lägenheter för fyra personer. 60 procent av lägenheterna är subventionerade hyresrätter för och resterande med fri hyressättning samt förskola för 100 barn. Byggnaden ligger i den socialt utsatta men centralt belägna stadsdelen Wilhelmsburg och ingår i IBA Hamburg, ett forsknings- och utvecklingsprojekt som startade 2007 för att visa vägen för framtidens stad och boende.

– I Wilhelmsburg har utmaningen varit att skapa samexistens mellan olika kulturer och medborgare från 40 länder på en liten ö. Vi har fått ta hänsyn till klimatfrågan, som översvämningsrisken samt närliggande industri och trafikleder. Detta i kombination med snäva ramarna vad gäller bostadsyta, allmänna utrymmen, antal hissar etcetera till begränsad budget, säger Cord Siegel.

BDA Hamburg Architekture har sedan 1996 delat ut priset var 3:e år.

Juryns motivering:

”Att göra det enkla utan att det blir trivialt är ofta den största utmaningen när det gäller offentligt finansierade flerbostadshus. Det har arkitekterna lyckats med på ett utmärkt sätt. Genom att integrera lägenheter med radhus har de skapat en hållbar form för demografiska förändringar och social interaktion mellan det privata, halvoffentliga och offentliga rummet. Detta i form av extra djupa balkonger, loftgångar för spontana möten grannar emellan och gemensamma innergårdar på höjden med organiserade torg för sociala funktioner. ”Neue Hamburger Terrasen” med sin funktionella blandning av 1- till 5-rumslägenheter uppfyller mycket väl den grundläggande arkitekturens uppgift att skapa en boyta och samstämmighet på flera nivåer.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige