Image

Tyréns får arkitekturpris

Bygg/Arkitektur Tyréns har fått ta emot Södermanlands arkitekturpris för den nya åpromenaden i Eskilstuna. Priset delas med kommunen samt två andra projektörer och arkitekter som arbetat med Åstråket.
Publicerad den 25 November 2016

Tyréns roll i projektet har varit att gestalta omvandlingen av det gamla industrilandskapet i Munktellområdet, från forsen vid Faktoribron nedströms till den nya Västerbron. I uppdraget har bland annat ingått att utforma det nya stadsdelstorget Pråmskjulstorget, ny kajpromenad, utkragande bryggor, aktivitetsytor, gradänger ned mot vattnet samt kanotbryggor.

Joakim Malmquist på Tyréns har varit ansvarig arkitekt för en av de större nysatsningarna som har stor del av utvecklingen av Åstråket som löper genom Eskilstuna.

Juryns motiveringen lyder:
”Det två mil långa Åstråket knyter samman ett pärlband av vackra platser utefter Eskilstunaån och förbinder centrala Eskilstuna med det omkringliggande landskapet och dess skilda miljöer. 
Som ett alternativt vägnät väver Åstråket även samman stadens olika delar. Med sin tillgänglighet och närvaro får Eskilstunaån den huvudroll den förtjänar på grund av sin historiska betydelse och sin naturskönhet.

Åstråket i Eskilstuna är ett fantastiskt resultat - både av översiktlig planering och av markplanering på detaljnivå - där befintliga värden tillvaratagits och nya skapats.”

Priset delas med Eskilstuna kommuns stadsdelsförvaltning, Torshälla stads förvaltning, WSP, Sweco Architects och Degree of Freedom Engineers.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige