Image

Tvist om Stockholmshyra löst

JURIDIK Hyresmarknadskommittén (SABO:s och Hyresgästföreningens tvistlösningsinstans) har beslutat att den överenskommelse om 2009 års hyror som träffats mellan Hyresgästföreningen och Svenska Bostäder innebär att hyreshöjningen på i genomsnitt 2,75 procent ska fördelas så att en del bostäder få en något lägre höjning och en del få en något högre höjning.
Publicerad den 18 Februari 2009

Att frågan hamnat i hyresmarknadskommittén beror på oklarheter kring en överenskommelse mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Svenska Bostäder. Det var Svenska Bostäder som hänsköt ärendet till Hyresmarknadskommittén.

- Hyresgästföreningen har sedan länge demokratiskt beslutat att vi bejakar en hyressättning med bruksvärdet som grund. Med det menas att vi i förhandlingar ska utveckla hyressättningen genom att lägenhetens och förvaltningens kvalitet samt hyresgästernas värderingar bättre ska avspeglas i hyran, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

- Jag kan också konstatera att de hyresuppgörelser som redan är träffade i Stockolmshem och Familjebostäder innebär en liknande fördelning av hyreshöjningen, säger Barbro Engman.

Hyresmarknadskommitténs beslut innebär att Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen region Stockholm ska träffa en överenskommelse om hyrorna för 2009 som ska gälla från den 1 mars.

Kommittén gör ingen egen bedömning av hur fördelningen ska ske utan anser att fördelningen ska ske på det sätt som de lokala parterna förhandlat fram. Det innebär att hyrorna i ett antal nyproducerade fastigheter endast höjs med 1,5 procent medan ett antal, företrädesvis innerstadsfastigheter, höjs med 3,25 procent. Den något högre höjningen omfattar sex procent av lägenheterna och innebär för en normalstor lägenhet 30 kronor i månaden.

Hyresmarknadskommitténs beslut har nu skickats till Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen region Stockholm.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige