Image

Tvist mellan Jernhusen och Uppsala kommun

Juridik Uppsala kommun menar att Jernhusen på flera punkter bryter mot bygglovet när man nu uppför kontorshuset Eldaren – där landstinget ska sitta – i Uppsala.
Publicerad den 18 Februari 2016
Eldaren i Uppsala. Bild: Monsen Arkitekter
Eldaren i Uppsala.

UNT skriver att Uppsala kommun anser att Jernhusen på flera punkter brutit mot det nya bygglov som gavs i somras.

– Det hus som nu byggs på platsen har inte bygglov. Fastighetsbolaget har inte följt det lov som de fått, säger kommunens bygglovchef Christian Blomberg till tidningen.

Jernhusen hävdar å sin sida att husbygget följer bygglovet till punkt och pricka. Enligt bolaget har kommunen alldeles för sent ställt nya krav på huset, som då redan var under uppbyggnad.

– Vi har tidigt 2015 haft en tät dialog med kommunen och försökt hitta en samsyn kring vår nya bygglovsansökan. Vi är förvånade över att kommunen nu kommer med invändningar som borde lyfts vid den första bygglovsansökan, säger Daniel Boije, tf pressansvarig vid Jernhusen, till UNT.

I en skrivelse betecknar kommunen de ändringar som bolaget velat genomföra som "ett slags systematiskt förfall" av husets kvalitéer. Enligt skrivelsen, som låg till grund för kommunens beslut att avslå nytt bygglov, är byggnaden inte längre lämpligt utformad för sitt ändamål som handels- och kontorshus, enligt UNT.

Fastighetsbolaget anser för sin del att kommunens bedömning bygger på felaktiga tolkningar av byggritningarna och "undergräver förtroendet för stadsbyggnadsförvaltningen som myndighet". Enligt bolaget strider kommunens agerande mot normal rättstillämpning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Property Matchmaking med Relier

Presenteras av Relier Real Estate Advisor

Senast från Fastighetssverige Plus

Rost ser stor potential i omvandlingar: "Stark värdekick"

Bolag Genom att omvandla outnyttjade handelsytor till kontor och vakanta kontorslokaler till bostäder fortsätter Knut Rost och Diös att skapa värde.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY