Image
Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall vinner Stockholms stads markanvisningstävling i Söderstaden.
Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall vinner Stockholms stads markanvisningstävling i Söderstaden. Bild: White och Luxigon

Trio utvecklar 100 000 kvadratmeter vid Globen

Bygg/Arkitektur Ett konsortium med Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall AB har vunnit Stockholm stads stora markanvisningstävling om utveckling av 100 000 kvadratmeter i Söderstaden.
Publicerad den 24 November 2017

Projektnamnet på förslaget är Söderhov.

70 000 kvadratmeter är bostäder och plats för nya träningsrinkar för ishockey.

Genom markanvisningen får parterna ensamrätt att förhandla med SGA Fastigheter, Stockholm stads helägda dotterbolag, om hur marken ska exploateras och får därefter möjlighet att förvärva byggrätterna. Det är ännu för tidigt att uttala sig i detalj om projektets tidplan, men konsortiet bedömer genomförandet till 6-8 år med möjlig start tidigast 2020.

Mathias Aronsson, vice vd för Wallenstam:

– Vi är väldigt glada och stolta för möjligheten att utveckla stadsdelen tillsammans med Castellum, Åke Sundvall och Stockholms stad. Det här är i tidigt skede och ett komplext projekt men med stor potential. Vi vill skapa en stadsstruktur som adderar området en mer promenadvänlig skala. Platsen har redan en publik identitet men vi vill addera värden som många fler kan uppleva. Vi planerar för lugna innergårdar som avskärmas från såväl trafik som evenemang och blir en plats för rekreation och trygg lek.

I förslaget har alla kvarter i Söderhov entréer mot den centrala parken som blir en naturlig fokus- och samlingspunkt för de som kommer att bo och arbeta i området. I entrévåningar runt parken planeras för lokaler som restauranger, caféer, butiker, kulturhus och cykelhubbar vilket skapar rörelse och trygghet alla tider på dygnet. Det vinnande bidraget har tagits fram tillsammans med Kjellander Sjöberg och White Arkitekter.

– Vårt förslag är ett helhetsgrepp och en utveckling av området som kan ge cirka 800 familjer nya hem. Sammantaget skapas en plan i princip utan baksidor för ökad trygghet och liv i området, säger Mathias Aronsson.


Castellum står för 30 000 kvadratmeter kommersiella fastigheter – kontor, hotell och restauranger.

Castellum uppskattar sin investering till cirka 1,2 – 1,4 miljarder kronor (förvärv av byggrätter samt exploatering av marken).

- Castellum är ett av Sveriges största fastighetsbolag och varje dag går 250 000 människor till jobbet i våra lokaler. Vår del i förslaget skapar 30 000 kvadratmeter nya, moderna arbetsplatser i Stockholm. Det är ett viktigt tillskott i regionen och vi är stolta över att kunna bidra till utvecklingen av området, säger Henrik Saxborn, koncernchef, Castellum AB.

- Det behövs en blandning av bostäder och arbetsplatser för att göra en stadsdel levande. Vi på Castellum bidrar med att skapa attraktiva arbetsplatser genom vår kunskap om kommersiella lokaler och den lokala marknaden. Wallenstam AB och Åke Sundvall AB är erfarna bostadsutvecklare. Våra gemensamma kompetenser samverkar till att skapa en stadsdel i hjärtat av ett livfullt evenemangscentrum, säger Anders Nilsson, vd för Region Stockholm-Norr i Castellum.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige