Image

Trendbrott: Sällanköpshandeln i köpcentrum backar

Handel Enligt ny data från SSCD och HUI är tre decenniers tillväxt till ända – sällanköpshandeln i köpcentrum backar.
Publicerad den 28 September 2018

Sedan mätningarna av köpcentrumbranschen inleddes i slutet av 80-talet har sällanköpsvaruhandeln varit motorn som bidragit till kontinuerlig tillväxt och banat väg för många nya köpcentrumetableringar. För första gången uppvisar köpcentrumbranschen nu negativa tillväxttal för sällanköpsvaruhandeln.
När dagligvaror, restaurang och kommersiell service adderas är den totala tillväxten dock positiv. Även handelsområden uppvisar fortsatt tillväxt, men trots detta minskar intresset för att bygga ny handelsyta.

HUI Research har i samarbete med Datscha och Nordic Council of Shopping Centers (NCSC) färdigställt en uppdaterad kartläggning avseende Sveriges köpcentrum och handelsområden, kallad SSCD (Swedish Shopping Centre Directory).

Detaljhandelsåret 2017 kännetecknades av en avgörande förändring. Nämligen att e-handeln tog en synnerligen stor andel av tillväxten inom sällanköpsvaruhandeln. För sällanköpsvaruhandeln i köpcentrum innebar detta en negativ tillväxt och att en tre decennier lång tillväxtsvit var till ända.
Den totala tillväxten uppgick dock till knappt 1 procent, vilket var helt i linje med HUI Researchs prognos. Starkt bidragande orsaker till den svagare utvecklingen i köpcentrum är digitalisering, ökad konkurrens och ett förändrat konsumentbeteende.

Datscha har i samband med uppdateringen av köpcentrumdatabasen SSCD även tagit fram statistik över transaktionsvolymer för handelsfastigheter på den svenska fastighetsmarknaden 2018. Både Datschas och SSCD:s statistik visar att intresset för handelsfastigheter viker.

Handelssegmentets transaktionsvolym för 2018 ligger på elva miljarder kronor jämfört med samma period för förra året. Det är en nedgång med hela 41,5 procent. Just nu är det framförallt gallerior och handelsfastigheter med citylägen som är heta på transaktionsmarknaden.

– Datschas statistik visar att Jönköping är den stora marknaden med en transaktionsvolym på 1,6 miljarder kronor. Det är en högre volym än Stockholm, Göteborg och Malmö sammanlagt. Det kan förklaras av framförallt den starka befolkningstillväxten i Jönköping, Jönköping är en av landets snabbast växande städer och länet har en av de lägsta arbetslöshetssiffrorna i landet, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige