Image

Trendbrott: Konkurserna ökar

Sverige Statistik från UC visar att antalet företagskonkurser i januari konsekvent har minskat sedan 2013 – fram tills nu. I år är det för första gången på fyra år en ökning i antal konkurser i januari.
Publicerad den 1 Februari 2017

Januari månad visar på ökande antal företagskonkurser, vilket är ett trendbrott mot tidigare års konkursstatistik över månaden.

- Vi vet dessvärre inte vad denna ökning kommer ifrån, men ett trendbrott är det definitivt. Vi hoppas att denna ökning är tillfällig och att de svenska företagskonkurserna åter är på rätt köl igen nästa månad, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC AB.

UC:s statistik visar att trenden med ökat antal företagskonkurser speglar av sig även på länsnivå. I januari är det fler län som redovisar ökande siffror än tvärtom. Störst ökning står Uppsala län (+200%), Västernorrlands län (+160%) och Östergötlands län (+133%).

De län som, trots trendbrottet i landet, visar flest minskade antal konkurser är Jämtlands län (-50%), Kalmar län (-50%) och Hallands län (-45%).

Även UC:s branschstatistik visar på ökat antal företagskonkurser inom de olika segmenten. Byggindustrin, som konsekvent har redovisat ökat antal konkurser flera månader i rad, redovisar även i januari ökade siffror, +35%

- Trenden talar sitt tydliga språk, och det är tråkigt att se en sådan negativ utveckling för våra olika branscher. Just inom byggindustrin har vi sett trenden i några månader nu, och det är svårt att sia om varför. En tänkbar anledning är att marknaden just nu är mättad, avslutar Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC AB.

Inom de olika branschsegmenten är det enbart detaljhandeln som visar minskande siffror, -32%. Övriga segment ökar: Partihandel +25%, Restaurang och hotell +33% samt Transport +12%.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige