Image

Tre byggbolag får mångmiljardavtal med Sabo

Bygg Lindbäcks byggnads AB, NCC och Skanska erbjuds ramavtal om att leverera det nyckelfärdiga punkthuset Sabos Kombohus Plus. Avtalet beräknas uppgå till 5 000 lägenheter och har ett värde om sex miljarder kronor.
Publicerad den 14 December 2012
Kurt Eliasson. Bild: Sabo. Bild: Sabo
Kurt Eliasson. Bild: Sabo.

- De allmännyttiga bostadsföretagen är mycket viktiga för Sveriges bostadsförsörjning och med dessa avtal kan vi erbjuda prispressade hus med hög kvalitet, säger Kurt Eliasson, Sabos vd.

Avtalet beräknas uppgå till 5 000 lägenheter och ha ett värde om sex miljarder kronor. Sabos Kombohus Plus är Sabos konkreta bidrag till att pressa priserna på svensk byggmarknad. Upphandlingen är ett viktigt steg för att öka landets nyproduktion av hyresrätter till en kostnad som gör att bostadsföretagen får ihop sina kalkyler och kan bygga ännu fler lägenheter med hyror som människor har råd att betala. Ramavtalen avses att gälla från den 1 januari 2013 till den 31 december 2016.

- Vi har ställt höga krav på funktion och pris och jag är glad över att även de stora byggföretagen antagit utmaningen och att alla anbudsgivare gjort det på ett sådant utmärkt sätt. I gengäld kan våra medlemsföretag som professionella aktörer verksamma över hela landet erbjuda stora volymer i detta långa avtal, säger Kurt Eliasson.

Ramupphandlingen har skett i form av en tävling där byggföretag förbinder sig att leverera ett punkthus i åtta våningar med fyra-fem lägenheter per våningsplan. Lägenheterna förväntas ha balkong eller uteplats och byggnaden ska ha en låg energiåtgång. Högsta fasta pris per kvadratmeter boarea: 13 000 kronor per kvadratmeter, exklusive moms, markarbeten och övriga byggherrekostnader.

- Med rimliga markpriser och exploateringsavtal kan våra medlemsföretag komma ned till en total produktionskostnad på 20-23 000 kronor/kvadratmeter boarea inklusive moms, säger Kurt Eliasson.


Juryns motiveringar:

Till NCC:s Ytsmarta hyresrätter:
”För en klassisk, hållbar fasad av tegel, med låga framtida underhållskostnader. För funktionella, och effektiva lägenheter, med god flexibilitet och låga boendekostnader.”

Till Skanskas Svanenmärkta hem:
”För tilltalande, hållbara och väl artikulerade fasader med variation i färg och struktur. Goda möjligheter till alternativa planlösningar och lägenhetslösningar, samt bra standard på valda material i lägenheter och allmänna utrymmen.”

Till Lindbäcks byggnads AB:s H+:
”För de yteffektiva och välplanerade lägenheterna, med goda materialval i både lägenheter och allmänna utrymmen. För de tekniska lösningarna och den låga energiförbrukningen.”

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande projektutvecklings- och byggföretag med verksamhet inom hus- och anläggningsbyggande samt utveckling av bostäder och kommersiella lokaler.

I Sverige har företaget cirka 11 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2014 till drygt 30 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2014 cirka 1 700 nya hem. Skanska erbjuder även tjänster inom offentlig privat samverkan.

Skanska Kommersiell Utveckling Norden initierar och utvecklar fastighetsprojekt inom kontor, logistik och affärshus.

Vi utvecklar arbetsmilj...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Sterners uppmaning: "Kan man räkna förstår man att det är ett bra bud"

Transaktioner Enfastighetsbolaget Solnabergs styrelse rekommenderar aktieägarna att inte acceptera Sterner Stenhus offentliga uppköpserbjudande. För Fastighetssverige berättar budgivarens vd Elias Georgiadis varför aktieägarna borde gå emot den uppmaningen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY