Image

Tre arkitekter kvar i kampen om Nobel Center

Bygg/Arkitektur Tre bidrag är nu kvar i arkitekttävlingen kring Nobel Center i Stockholm.
Publicerad den 18 November 2013

I juni 2013 inleddes en arkitekttävling i två steg för att utforma den byggnad som ska bli Nobel Center – Nobelprisets nya hemvist i Stockholm. Elva framstående arkitekter från åtta länder bjöds in att delta. Nu har tävlingsjuryn beslutat vilka av bidragen som ska vidareutvecklas under ett andra steg.

Följande tre bidrag är fortfarande med i kampen:

# Nobelhuset – David Chipperfield och Christoph Felger, David Chipperfield Architects Berlin, Tyskland.
Ur juryns omdöme: ”Den föreslagna byggnaden präglas av värdighet och har en identitet som känns väl avvägd för Nobel Center. Den begränsade byggnadsarean ger förutsättningar för en värdefull park mot tomtens östra delar med gott om utrymme för en kajpromenad längs vattnet. Genom de reflekterande fasadytorna kommer även himmelsljus att reflekteras ner i gatu- eller torgytan i Hovslagargatan.”

# A P(a)lace to Enjoy – Gert Wingårdh, Wingårdh Arkitektkontor AB, Sverige
Ur juryns omdöme: ”En av byggnadens främsta kvaliteter är i entrévåningens öppenhet. Uppglasningen är inbjudande och skapar en nära kontakt mellan ute och inne och mellan stadens liv och verksamheten i Nobel Center. Den stora trappan är ett klassiskt element som kan ge byggnaden en dignitet som stämmer med identiteten för Nobel Center.”

# A Room and a Half – Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor AB, Sverige
Ur juryns omdöme: ”Förslaget är en väl sammanhållen och klassiskt proportionerad byggnad som ansluter till den omgivande stadsbilden. Tack vare byggnadens sneda placering vid Hovslagargatan skapas ett vackert entrétorg. Gott om utrymme lämnas även för kajpromenad och allmänna vistelseytor. Material och uttryck är på många vis väl avpassade för byggnadens ändamål.”


Juryn har i sitt bedömningsarbete lagt stor vikt vid anpassningen till den omkringliggande bebyggelsen och kulturmiljön, samt den yttre gestaltningens överensstämmande med Nobelpriset och Nobelverksamheternas identitet.

- Tävlingsbidragen hade verkligen en stor bredd och variation. Det har varit en rolig och givande process för oss i juryn att utvärdera alla bidrag. De tre designförslag som vi nu har valt ut har stora kvaliteter och goda förutsättningar att bli Nobelprisets nya hem i Stockholm, säger Lars Heikensten, ordförande i tävlingsjuryn och vd för Nobelstiftelsen.

Tävlingen är utlyst av Nobelstiftelsen genom Nobelhuset AB och genomförs i två steg. I den urvalsprocess där de tävlande valdes ut deltog 142 arkitekter spridda över 25 länder och fyra världsdelar. De utvärderades utifrån lämplig erfarenhet för att rita det planerade Nobel Center. En ambition fanns också att få en bredd bland arkitekterna, med internationellt välkända namn såväl som mindre och inte lika internationellt uppmärksammade kontor.

Ett vinnande förslag utses i april 2014 och kommer då att utgöra underlag för en ny detaljplan med samråd i Stockholms stads regi. Projektet drivs med siktet inställt att kunna öppna dörrarna till det nya Nobel Center i slutet av 2018.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige