Image

Transaktionsvolymen för Q3 25 miljarder

Transaktioner Enligt Nordier uppgick transaktionsvolymen under årets tredje kvartal till cirka 25 miljarder kronor. Volymen var 57 procent högre än samma kvartal förra året och omkring 15 -20 procent högre än ett normalår.
Publicerad den 2 Oktober 2013
Tomas Nyström. Bild: Nordier.
Tomas Nyström.

Under tredje kvartalet gjordes en storaffär som kommer att verkställas under fjärde kvartalet. Det var Kungsleden som gjort en avsiktsförklaring att förvärva alla fastigheter som GE Capital Real Estate äger. Skulle den affären på cirka 5,5 miljarder kronor inte räknas in är transaktionsvolymen ändå 23 procent högre än vad den var under samma kvartal 2012.

Den totala transaktionsvolymen hittills i år (inklusive Kungsleden/GE-affären) uppgår nu till cirka 70 miljarder kronor. Det är 19 procent högre än förra årets volym och 6 procent högre än genomsnittet för de tre senaste åren.

- 2013 spås bli ett aktivare år för transaktionsmarknaden trots den rekordlåga volymen första kvartalet i år. Frågan är om förra årets rekordhöga aktivitet i det sista kvartalet kan upprepas även i år. Förutsättningarna för ökad aktivitet finns till viss del. Bankerna är idag mer villiga att låna ut pengar till fastighetsförvärv än tidigare. Bland annat därför finns det gott om köpare på marknaden. Framför allt efterfrågas fastigheter inom kontor och handel i innerstadskärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Även vårdfastigheter och fastigheter med dagligvaruhandel är eftertraktade. Utmaningen nu är att utbudet håller emot, säger Tomas Nyström, analytiker på Nordier.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Vi är en fastighetsrådgivare vars approach kännetecknas av att våra seniora partners är djupt involverade i alla projekt. Det gör skillnad. Vi arbetar alltid i små team, är snabba, lösningsorienterade och har ett engagemang utöver det vanliga.

Nordiers transaktionsteam har lång erfarenhet av att genomföra olika typer av fastighetstransaktioner, såväl större portföljförsäljningar till mindre objekt på illikvida delmarknader. Vi är aktiva över hela Sverige.

En omsorgsfull värdering är viktig för att du ska göra goda investeringar. Banker och fastighetsägare anlita...

Läs mer om Nordier Property Advisors AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så var första halvåret på transaktionsmarknaden: "Historiskt"

Transaktioner Ett väldigt speciellt och på många sätt historiskt andra kvartal är till ända. Coronapandemins effekter gjorde att transaktionsvolymen i Sverige och övriga Norden föll betänkligt och aktiviteten störtdök under en period. Fastighetssverige presenterar siffrorna, trenderna och framtidsutsikterna med hjälp av Pangeas analytiker Mikael Söderlundh.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY