Image

Transaktionsvolym 42 miljarder första halvåret

Transaktioner Redan på torsdagseftermiddagen presenterade DTZ siffrorna för det första halvårets transaktionsvolym, som landade på 42,3 miljarder kronor.
Publicerad den 28 Juni 2013
Annons
Image
Fredrik Lidjan Bild: DTZ
Fredrik Lidjan

Transaktionsvolymen når därmed inte upp till snittvolymen de senaste tio åren som ligger på 49 miljarder kronor för första halvåret.

Dagens Heimstaden-affär kommer dock att tillkomma, och eventuellt fler affärer som presenteras under dagen.

Den mesta aktiviteten har varit i slutet av andra kvartalet - det första var svagt, med endast 18,2 miljarder kronor.

Det största enskilda segmentet för investeringar under första halvåret var bostäder, vars andel uppgick till cirka 33 procent. Bostäder på tillväxtorter ses som en säker, defensiv sektor i det rådande marknadsläget. Kontor var det näst största segmentet med en andel på 24 procent.

Stockholm var den enskilda marknad som attraherade mest kapital – cirka 35 procent av transaktionsvolymen under första halvåret.

De svenska investerarna har fortsatt att dominera marknaden och stod för mer än 90 procent av det investerade kapitalet och 70 procent av försäljningsvolymen under första halvåret.

- Transaktionsåret 2013 har fått en stabil start och utsikterna för resten av året ser just nu goda ut. Efterfrågan är stark och finansieringsmöjligheterna har förbättrats jämfört med förra året. I vissa lägen har dock köpare och säljare olika prisuppfattningar, vilket gör att transaktionsprocesserna kan ta tid, säger Fredrik Lidjan, capital markets-chef på DTZ i Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Fastighetsägarna varnar: Ekonomisk tvärnit om Riksbanken fullföljer räntebanan

Ekonomi/Finansiering Riksbankens planerade räntehöjningar riskerar att leda till en tvärnit i den svenska ekonomin enligt Fastighetsägarna. För Fastighetssverige berättar chefsekonomen Tomas Ernhagen mer om hur utvecklingen kan komma att se ut det närmaste året och vilka risker som finns för ekonomin om Riksbanken höjer räntan bortom 1,25 procent.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige