Image
Stationen i Nässjö når det högsta resultatet i Jernhusens NRI-undersökning.
Stationen i Nässjö når det högsta resultatet i Jernhusens NRI-undersökning. Bild: Per Myrehed

Topplistan: Sveriges populäraste järnvägsstationer

Sverige Sveriges mest populära järnvägsstation finns i Nässjö, som uppnår 81 i Nöjd Resenärsindex i Jernhusens återkommande mätning.
Publicerad den 15 Mars 2019

Stationerna i Borås, Gävle och Malmö ligger på en delad andraplats.

Jernhusen mäter återkommande hur Sveriges tågresenärer uppfattar miljön, tryggheten och servicen på landets största järnvägsstationer. Den senaste undersökningen omfattar 36 stationer och genomfördes i samarbete med Novus i december 2018. Resultatet ökar för hela landet med totalt fyra punkter till 73 jämfört med förra mätningen 2016.

- Resenärerna i Nässjö är framför allt nöjda med tryggheten i stationsområdet och att det finns parkering för cyklar. Inomhus är det enkelt att hitta och sittplatserna är bra. De tycker också att det är rent och välkomnande, säger Åsa Dahl, affärsområdeschef på Jernhusen.

Vid förra mätningen mättes nöjdheten endast hos ett urval av stationer, medan 2018 års undersökning omfattade samtliga större stationer hos Jernhusen.

Då tidigare mätningar bara gjorts för Jernhusens 20 största stationer är det första gången stationer som exempelvis Nässjö och Borås är med. Största förbättringen har skett i Gävle, som ökar med 16 punkter, och i Linköping, som ökar med elva punkter.

– Trygga, tillgängliga och trevliga stationer är vårt bidrag till att göra det attraktivt för fler att välja tåget, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen. Undersökningen visar att vi är på rätt väg och ger oss underlag till fortsatta förbättringar av stationer i alla storlekar.

FAKTA/ Topp 10 – Jernhusens undersökning 2019 (inom parentes; jämfört med NRI 2016)
1. Nässjö – 81 (Ny)
2. Malmö – 80 (+7)
2. Gävle – 80 (+16)
2. Borås – 80 (Ny)
5. Göteborg – 77 (+9)
6. Lund – 76 (+9)
6. Östersund – 76 (Ny)
8. Linköping – 75 (+11)
8. Alvesta – 75 (+8)
10. Borlänge – 74 (+1)

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige