Image

Toppchefernas skattesmäll: 42 miljoner

BOLAG Toppcheferna i Catella åker på en skattesmäll på sammanlagt 42 miljoner kronor. Orsaken är att bolagets optionsprogram – som har varit kopplat till en kapitalförsäkring på Bermudas – har underkänts av skattemyndigheten.
Publicerad den 6 April 2009

Fem toppchefer i Catella ska sammanlagt betala in 42,3 miljoner i skatt, skriver Realtid.se.

De största smällarna får Lennart Schuss, koncernchef för Catella Corporate Finance, och Johan Ericsson, vd för Catella Property Group, som ska betala in 15,7 respektive 15,4 miljoner i skatt.

Dessutom har fyra Catella-bolag som ett resultat av revisionen fått höjd skatt med knappt 30 miljoner kronor.

– Även om vi överklagat Skatteverkets beslut så har vi reserverat en summa i vårt bokslut, säger Christer Löfdahl, vd på Catella AB till Realtid.se.

Bakgrunden är ett syntetiskt optionsprogram som Catella har tecknat för knappt ett hundratal nyckelpersoner. Programmet är kopplat till kapitalförsäkringar på Bermudas.

Cheferna på Catella har inte tagit upp vinsterna i deklarationen, eftersom det hela, enligt Realtid.se handlar om "livränteförsäkringar som saknar tekniskt återköpsvärde varför den inte har redovisats till avkastningsskatt eller förmögenhetsskatt".

Skatteverket menar i sitt beslut att optionerna i själva verket är att betrakta som lön.

Beslutet är överklagat till kammarrätten. Optionsprogrammet är skrotat sedan några år tillbaka, enligt Realtid.se.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige