Image

Tessin lanserar crowdlending

Bolag Tessin, som hittills har arbetat med equity crowdfunding, lanserar nu crowdlending för fastigheter.
Publicerad den 7 April 2016
Tessins grundartrio: Erik Nordin Jonas Björkman och Niels Bosma. Bild: Tessin
Tessins grundartrio: Erik Nordin Jonas Björkman och Niels Bosma.

- Lånefinansiering i fastighetsbranschen är mer regel än undantag och vi är stolta att kunna erbjuda en digital tjänst som i många projekt och förvärv blir ett smidigare alternativ än traditionell bank- och obligationsfinansiering, säger Jonas Björkman, vd på Tessin.

Tessin har sedan starten uteslutande erbjudit så kallad ”equity crowdfunding” (aktiebaserad crowdfunding där investerarna äger aktier direkt i projektbolaget) och har hittills hjälpt elva fastighetsbolag med att resa kapital i storleksordningen 2,5-20 miljoner kronor.

Nu erbjuds en lösning där Tessins användare kan låna ut kapital direkt till ett specifikt projekt eller objekt, ofta med någon form av säkerhet som hanteras av en extern agent.

Målet är att resa cirka 100 miljoner kronor via crowdlending under 2016 och ett snittprojekt ska kunna finansieras på 1-2 dagar.

- Det är framför allt fastighetsbolag med kortare utvecklingsprojekt som är i behov en snabb och smidig finansiering, där dagens lösningar på marknaden blir för administrativt betungande, säger Erik Nordin, transaktionsansvarig på Tessin.

Kombinationen crowdfunding och fastigheter visar på kraftig tillväxt i USA och övriga Europa. Sett till total finansieringsvolym har marknaden gått från 19 miljoner dollar 2012 till att 2015 uppgå till hela 2,5 miljarder US-dollar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY