Image

Tengbom prisas på Mipim

Arkitektur Tengboms bidrag \"Sino Swedish Eco City\" vann kategorin för stora stadsutvecklingsprojekt i tävlingen Future Projects Awards, som arrangeras av arkitekturtidskriften Architectural Review i samarbete med fastighetsmässan Mipim. Detta för en ekostad i Kina. Prisutdelningen sker under årets mässa i början av mars.
Publicerad den 3 Februari 2011

I slutet av 2009 vann Tengbom en upphandling om att få planera ett 2,4 kvadratkilometer stort område i kinesiska Wuxi som ligger i Jiangsu-provinsen utanför Shanghai. Den nya stadsdelen kommer att ha en stark svensk-kinesisk koppling, därav namnet Sino Swedish Eco City.

Tengboms uppdrag har varit att planera den nya stadsdelen med fokus på hållbart stadsbyggande. Arbetet har även omfattat utvecklingen av ett miljöprogram för energianvändning, sophantering, vattenhantering, trafikmiljö, landskapsplanering och miljövänligt byggande som ingår som delar i ett integrerat systemtänk.

- Vår vision är utvecklad som en stomme för kinesisk hållbar stadsutveckling och visar på långsiktiga lösningar för deras utmaningar inom massurbanisering. Vi hoppas att den ska fungera som en dörröppnare för svensk grön handel, teknologi och konsulttjänster, säger Jeremy Thompson, arkitekt och ansvarig projektledare på Tengbom.

- Det här är en stor framgång för Tengbom internationellt. Vårt projekt och Wuxi-modellen har väckt stort intresse i Kina och omnämndes av vice presidenten Xi Jinping i hans tal i Stadshuset förra året, säger Magnus Meyer, vd på Tengbom.

Förutom den plan som Tengbom tagit fram har en arbetsgrupp bestående av delegater från Regeringskansliet, Exportrådet, Södertälje kommun (systerkommun till Wuxi), samt Wuxi stad tillsatts, för att identifiera svenska företag med fokus på cleantech och för att säkerställa att rätt lösningar väljs när stadsdelen ska byggas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige