Image
Bild: Stockholms stad.

Tema får Slussen-uppdrag

Arkitektur Tema har fått i uppdrag att arbeta vidare med omvandlingen av Slussen, delområde Land. Området omfattar de offentliga platserna på Södermalmssidan, det vill säga det nya Södermalmstorg, Ryssgården, terrasser ner mot Södermalms kajer samt Stadsgårdskajen. Dessutom ingår de delar av Hornsgatan, Götgatan och Katarinavägen som berörs av ombyggnaden samt den lokalgata som ska anläggas framför nuvarande KF-huset och Atriumhuset.
Publicerad den 2 Mars 2012
Tema får uppdrag i Nya Slussen. Bild: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor. Bild: Stockholms stad.
Tema får uppdrag i Nya Slussen. Bild: Foster + Partners och Berg Arkitektkontor.

Uppdraget omfattar att bearbeta programhandling, ta fram systemhandling och bygghandling. Uppdraget genomförs i 3D-projektering med informationsmodeller. Tema har tidigare deltagit i utformningen av nya Slussen genom sin medverkan i arkitekttävlingen tillsammans med Wingårdh arkitekter år 2008.

Slussenområdet i Söderström har sedan Stockholms tillkomst haft stor betydelse för handel och kommunikationer av olika slag. Slussens konstruktioner är nu till större delen uttjänta. De måste rivas och ersättas med nya anläggningar utformade för att klara dagens och framtidens krav på ett välfungerande stadsliv. Hållbarhetsbegreppet, med sin uppdelning i ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet, är en självklar utgångspunkt för det vidare arbetet med nya Slussen.

Nya Slussens landskapsgestaltning tar avstamp i platsens naturgivna förutsättningar, men lika mycket i dess historia av intensiv mänsklig påverkan. Stockholmsåsens korsning med urbergets förkastningsbrant är den landskapliga grundförutsättningen för knutpunkten Slussen och för hela Stockholms lokalisering och utveckling: Åsen gav en flackare, framkomlig väg upp på söders berg och ett näs där Söderström enkelt kunde korsas. Platsens betydelse för stadsutvecklingen har gjort att människans påverkan på den länge varit mycket intensiv. Att Slussen varit, är och kommer att förbli en plats med unik betydelse för Stockholm blir ledstjärna för en ny landskapsgestaltning och bakgrunden till fem huvudprinciper som alla på sitt sätt kan bidra till att lyfta fram Slussens roll i staden: Öppenhet och utblick, en helhet med variation, vattnet i centrum, konstruktion som syns och berättar och riklig grönska.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige