Image

Tecken på vändning i branschen

RAPPORTER Drygt åtta av tio fastighetsföretag planerar att köpa en eller flera fastigheter under 2010. Nästan hälften av dem räknar dessutom med att anställa under året. Det visar Fastighetsägarna Stockholms finansieringsenkät.
Publicerad den 17 Februari 2010

Den minskade ekonomiska osäkerheten har satt fart på fastighetsaffärerna igen. Under slutet av förra året ökade försäljningen av kommersiella fastigheter rejält. Det stora intresse som finns för ytterligare köp, talar för att den uppåtgående trenden kommer att hålla i sig under 2010.

– Marknaden för hyresbostadshus har varit stark under hela krisen. Men nu ökar intresset även för till exempel kontor och butiker. Det kan vi tacka den starka sysselsättningsutvecklingen i tjänstesektorn och de köpglada konsumenterna för, säger chefekonom Tomas Ernhagen.

Men han tror inte att transaktionsvolymerna kommer att nå upp till de volymer som rådde under åren 2006 till 2008.

– De stora volymerna under dessa år kan delvis förklaras av ett osunt risktagande. Det lär dröja innan vi är där igen. Dessutom begränsar bankernas konsolideringsbehov affärsmöjligheterna för de bolag som inte kan låna via obligations- och certifikatmarknaderna, säger Tomas Ernhagen.

Men utsikterna för transaktionsmarknaden under det kommande året är trots det goda. De flesta bolag har mycket starka finanser. Den genomsnittliga belåningsgraden för de noterade fastighetsbolagen ligger idag runt 60 procent och lönsamheten är fortsatt mycket god.

Finansieringsenkäten genomfördes kring månadsskiftet januari/februari och riktade sig till 60 större fastighetsbolag med huvuddelen av verksamheten förlagd till Stockholms län.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige