Image

Täby ska bli regional stadskärna i Stockholm Nordost

Stockholm Med 8 500 nya bostäder och 20 000 nya arbetsplatser ska Täby bli en regional stadskärna i Stockholm Nordost.
Publicerad den 21 Mars 2012

I Täby pågår planering för 8 500 nya bostäder och 20 000 nya arbetsplatser. Utbyggnaden koncentreras till fyra områden; Täby centrum, Västra Roslags-Näsby, Galoppfältet och Arninge. Utbyggnaden är redan påbörjad och kommer att ske under lång tid.
- Genom att utveckla den regionala kärnan Täby centrum – Arninge tar Täby sitt ansvar för tillväxten i en expanderande Stockholmsregion, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby kommun.

I HSB:s bostadsindex som presenterades i förra veckan hamnade Täby på andra plats bland de kommuner som ger bäst förutsättningar för nya bostäder. Genom att den nya bebyggelsen koncentreras till Täbys centrala delar kan naturområdena bevaras och utvecklas. Utbyggnaden kommer att ske i goda kollektivtrafiklägen för att skapa en hållbar region. Samtidigt måste kommunikationerna stärkas.
- Bebyggelsen ska utvecklas så att stadsmässiga kvaliteter uppnås. Det handlar om att forma en stad med en bra blandning av bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och fritid, parker och därtill fina gaturum, torg och byggnader. Vi ska kunna konkurrera med Stockholms innerstad i attraktivitet, säger stadsarkitekt Per Lagheim.

För att utveckla Täby till en regional stadskärna har kommunen tillsammans med näringslivet och andra intressenter tagit fram en handlingsplan. Kommunfullmäktige fattade beslut om handlingsplanen den 19 mars.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige