Image

Swedbanks huvudkontor vinner internationellt pris

Event Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg – som ägs av Humlegården – har vunnit ULI Global Awards. Priset har delats ut sedan 1979 och det här är första gången ett svenskt projekt vinner.
Publicerad den 8 Oktober 2015
Swedbanks huvudkontor. Bild: Adam Mörk.
Swedbanks huvudkontor.

Urban Land Institute – ULI – bedömer projekten i sin helhet. Förutom god arkitektur väger man även in faktorer som hållbarhet, innovationer, bidrag till stadsutvecklingen och genomförande. Vinnande projekt anses representera en helhet på absolut högsta globala nivå.

Juryns motivering är att de vinnande projekten på ett tydligt sätt visar hur innovation och design interagerar med stadens utveckling, och skapar meningsfulla upplevelser för samhället de verkar i.

Swedbanks huvudkontor, som är ritat av den danska arkitektbyrån 3XN, är utformat för att uttrycka bankens kärnvärden; enkel, öppen och omtänksam. Med sin trippla V-form upplevs de olika avdelningarna som en sammanhängande helhet, där de 2 500 medarbetarna kommer närmare varandra än i ett traditionellt kontor.

- Vårt nya huvudkontor är en del av en större förändringsresa. Den måste ses i ljuset av den pågående digitaliseringen som ger våra kunder nya möjligheter och ställer andra krav på hur vi arbetar i banken. Det var ett stort beslut att lämna city för att skapa en framtidsmiljö som ger oss ytterligare förutsättningar att stärka bankens konkurrenskraft. Mot denna bakgrund är det glädjande att vi uppmärksammas även internationellt, säger Swedbanks vd Michael Wolf.

Humlegårdens vd Per-Arne Rudbert:
- Det känns otroligt hedrande att Urban Land Institute uppmärksammar projektet och därmed allas insats. Det är samtidigt ett kvitto på att vårt fokus på arkitektur och hållbarhet håller högsta internationella klass.

För Sundbyberg stad har huvudkontoret bidragit till ett ökat stadsliv och fler etableringar av handel och service.

- Det är extra glädjande eftersom att ULI Global Awards for Excellence ser till helheten och ger tyngd åt de samhällsmässiga aspekterna i sin bedömning. Swedbanks fantastiska kontor har bidragit till ett ökat intresse för Sundbybergs centrala delar samt kommunen i stort, säger Jonas Nygren, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige