Image

Swedavia miljardsäljer på Arlanda

Transaktioner Swedavia säljer fastigheten på Stockholm Arlanda Airport där Nordens största flygplatshotell är under uppförande. Fastighetsvärdet uppgår till 1,3 miljarder kronor.
Publicerad den 12 December 2017
Skanska har fått uppdraget att bygga det nya hotellet. Bild: Skanska
Skanska har fått uppdraget att bygga det nya hotellet.

Köpare är ett svenskt aktiebolag etablerat av Pareto Securities och ägt av Wenaasgruppen och O.G. Ottersland.

Hotellet, som färdigställs i slutet av 2019, är beläget i direkt anslutning till Sky City. Det omfattar 503 rum, bar och restauranger fördelat på 20 000 kvadratmeter och 14 våningar. Överlåtelsen sker i linje med Swedavias fastslagna strategi att skapa och realisera värden för återinvesteringar i flygplatsernas konkurrenskraft.

– Stockholm Arlanda Airport växer snabbt. Sedan 2010 har resenärstillväxten ökat med 56 procent, från 16 till över 24 miljoner resenärer per år. Sedan 2013 har Arlanda fått 19 nya interkontinentala flygförbindelser. För att möta tillväxten och det ökade behovet av logimöjligheter byggs detta hotell som främst vänder sig till fritidsresenärer och familjer i segmentet "affordable luxury", säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Nordic Choice Hotels kommer att driva det nya hotellet under varumärket Comfort enligt ett 20-årigt hyresavtal. Fastigheten kommer att miljöcertifieras med Breeam Very Good. Transaktionen genomförs till ett underliggande fastighetsvärde om drygt 1,3 miljarder kronor och reavinsten är beräknad till storleksordningen 350 miljoner kronor och väntas inflyta 2019.

– Fastigheten motsvarar väl investerarmarknadens efterfrågan, det vill säga den kommer att levereras färdigutvecklad, fullt uthyrd och med långa avtal. Genom försäljningen skapar vi utrymme för fler värdeskapande investeringar på Arlanda. Affären är helt i linje med vår långsiktiga strategi och jag är glad över att vi nu kan fortsätta utvecklingen av Arlanda med nya projekt, säger Karl Wistrand, vd på Swedavia Real Estate.

Cushman & Wakefield och Skierfe Advokatfirma har varit rådgivare till Swedavia. Wenaasgruppen och Ottersland har samarbetat med Pareto Securities och MAQS Advokatbyrå i transaktionen.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Cushman & Wakefield på Branschguiden

Cushman & Wakefield är ett ledande globalt fastighetsrådgivningsföretag som genom att omsätta idéer i handling, levererar betydande värde till fastighetsägare, investerare och hyresgäster. Cushman & Wakefield är bland de största fastighetstjänsteföretagen med 51 000 anställda på cirka 400 kontor i 70 länder. Under 2018 hade företaget en omsättning på 8,2 miljarder USD och ett tjänsteutbud som omfattar property-, facilities- och project management, uthyrning, capital markets, värdering och andra tjänster. För mer information, besök www.cushmanwakefield.om eller följ @Cus...

Läs mer om Cushman & Wakefield på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige