Image

Swedavia köper för 1,8 miljarder kronor

Transaktioner Swedavia säkerställer utvecklingen vid flygplatserna Arlanda, Landvetter och Malmö Airport genom köp av sex fastigheter om totalt 152 000 kvadratmeter. Köpeskillingen uppgår till nästan 1,8 miljarder kronor. De byggnader som berörs är Sverigehuset, Flight Academy samt Tekniska Basen vid Stockholm Arlanda Airport, fraktterminalen Spirit Cargo och en hangar vid Göteborg Landvetter Airport samt och en hangar vid Malmö Airport. Tillträde sker den 1 juli 2012.
Publicerad den 2 Maj 2012
Annons
Image
Landvetter. Bild: Kontrastfoto. Bild: Kontrastfoto
Landvetter. Bild: Kontrastfoto. Torborg Chetkovich. Bild: Swedavia. Bild: Swedavia
Torborg Chetkovich. Bild: Swedavia. Bert-Ove Johansson. Bild: Newsec. Bild: Newsec
Bert-Ove Johansson. Bild: Newsec.

Samtliga fastigheter ska förvaltas och utvecklas av det helägda dotterbolaget Swedavia Real Estate AB. Den uthyrningsbara ytan vid fastigheterna är totalt 152 000 kvadratmeter och köpeskillingen är 1 775 miljoner kronor.

Newsec har varit transaktionsrådgivare till SAS i affären.

- Swedavias förvärv av de aktuella byggnaderna visar att det finns ett stort behov av, och en stor efterfrågan på, flygplatsrelaterade byggnader och infrastruktur i takt med den ökande flygtrafiken, säger Newsecs projektledare Olle Håkansson.
- Det är givetvis stimulerande att få bidra i affärer likt denna och ytterligare ett kvitto på att Newsecs satsning på infrastrukturrelaterade projekt bär frukt, säger Bert-Ove Johansson, vd för Newsec Sverige.

Köpet är ett led i Swedavias ambition att utveckla områdena kring flygplatserna med syfte att stärka dess konkurrenskraft. Genom ett tydligt ägande av fastigheter på och i anslutning av flygplatserna får Swedavia utökade möjligheter att utveckla och förvalta fastighetsbeståndet i takt med det ökande resebehovet. Därtill skapas möjligheter för Swedavia Real Estate AB att erbjuda bättre anpassade operationella samt administrativa lokaler till hyresgäster.
- Köpet skapar en fantastisk möjlighet att fortsätta utveckla våra flygplatser för både resenärer och hyresgäster. Dessutom stärker vi vår långsiktiga konkurrenskraft vilket gynnar resandet till, från och inom Sverige, säger Torborg Chetkovich, koncernchef på Swedavia.

För SAS är försäljningen ett led i den övergripande strategin att fokusera på kärnverksamheten. Transaktionen ger SAS en positiv kassaeffekt på 450 miljoner kronor och en realisationsvinst på omkring 350 miljoner kronor. Samtidigt tecknar SAS ett hyresavtal med Swedavia. Den årliga kostnaden för hyresavtalen är neutral jämfört med ägande av fastigheterna.
- Affären är en del av vår strategi 4Excellence där vi fokuserar på kärnverksamheten samtidigt som vi frigör kapital och stärker vår finansiella beredskap, säger Benny Zakrisson, koncerndirektör Infrastructure och M&A.

DTZ var Swedavias rådgivare i affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Newsec på Branschguiden

Newsec – The Full Service Property House in Northern Europe – erbjuder fastighetsägare, investerare och lokalanvändare ett helhetsutbud av tjänster inom rådgivning och förvaltning.

Newsec grundades 1994 och är idag ett partnerägt bolag med ca 2500 medarbetare fördelade på samtliga sju marknader i Norden och Baltikum. Tack vare stora volymer, lokal närvaro och bredd och djup inom många olika verksamhetsområden har Newsec unik kunskap om fastighetsmarknaden i norra Europa.

Sedan 2001 har Newsec två gånger per år gett ut Newsec Property Outlook, en översiktlig och kost...

Läs mer om Newsec på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Combify revolutionerar stadsutvecklingens största problem och får medalj av Konungen

Bygg/Arkitektur Kungens medalj och stora investerare. Combify har tagit sig an kanske ett av byggbranschens största problem – informationen. Särskilt den om tidiga detaljplaner, berättar en av medgrundarna. I Combifys plattform man hitta allt från detaljplaner, markanvisningar, planprocesser och fastighetsdetaljer. Att lösa problem och berätta berättelsen om staden är grunden i den framgång som Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa gjort med deras plattform.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige